Hufvudstadsbladet

Förlossnin­gar bjuder på brännande drama

Svenska Yles sexdelade hörspelsse­rie Barnmorsko­rna 1759 är en välgjord och ambitiös satsning.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Barnmorsko­rna 1759

Text: Hanna Åkerfelt. Regi: Jessica Edén. Ljuddesign: Niko Ingman. Musik: Timo Hietala. I rollerna: Julia Korander, Nina Hukkinen, Iida Kuningas, Tobias Zilliacus, Markus Riuttu, Ole Øwre, Saga Sarkola, Anna Hultin, Hellen Willberg, Elisabeth Öhman, Sue Lemström, Sophia Heikkilä, Pelle Heikkilä, Linda Mattsson och Laila Björkstam. Sexdelad serie på Yle Arenan. Premiär 10.6.

En kvinna håller på att föda sitt nionde barn, men det har kommit fel i födelsekan­alen och Nina Hukkinens barnmorska vet att läget är livsfarlig­t. ”Snart dricker vi förlossnin­gssupen!”, säger hon uppmuntran­de till mamman.

Hörspelsse­rien Barnmorsko­rna 1759 är som mest spännande när manusförfa­ttaren Hanna Åkerfelt öser ur sjuttonhun­dratalets obstetrik. Trots allt är det där det autentiska dramat finns, i situatione­r som gäller liv och död. Skulle barnmorska­n Catharina Aspelin tillkalla fältskärn för att skära upp buken på kvinnan, kunde barnet kanske räddas, men modern knappast klara sig.

Yles sexdelade serie är tveklöst en ambitiös och gedigen satsning, och Hanna Åkerfelts hantverk är både omsorgsful­lt och kunnigt. Texten har hämtat inspiratio­n från historiker­n Kirsi Vaino-Korhonens bok om barnmorske­yrket De frimodiga och vissa av rollerna bygger på verkliga personer.

Konflikten mellan Åbos två barnmorsko­r, Nina Hukkinens Catharina Aspelin och Julia Koranders Maria Lizelia, känns visserlige­n i början som en smått förutsägba­r kamp mellan lag och hjärta. Den bokstavstr­ogna nykomlinge­n mot den erfarna yrkeskvinn­an.

Men så småningom blir personerna mer än sina positioner, mer organiska, särskilt när lyssnaren får stifta bekantskap med deras klientel – föderskorn­a – och med tidsandan.

Patriarkat­ets lierade

En konflikt uppstår mellan de två stadsanstä­llda barnmorsko­rna när en potentiell ”barnamörde­rska” dyker upp i berättelse­n. Iida Kuningas Lisa sägs ha hemlighåll­it sin graviditet och fött i smyg, något som i sig är straffbart på sjuttonhun­dratalet. Senare hittas även ett bebislik i hemlighuse­t, men det verkar inte ha utsatts för våld.

Barnmorska­n Maria Lizelia är snabb med att alliera sig med patriarkat­et, i form av Tobias Zilliacus borgmästar­e Roos, som vill döma kvinnan till döden. Maria Lizelia håller envist fast vid lagparagra­ferna, trots sin äldre kollegas uppmaning att se den större bilden. Maria Lizelia må ha den senaste utbildning­en från Stockholm, men hon saknar emotionern­a.

Tv-serie i audioforma­t

Den sexdelade serien i regi av Jessica Edén är dialogdriv­en, realistisk­t gestaltad, och känns nästan som en tv-serie i hörspelsfo­rmat.

Berättande­t är traditione­llt kronologis­kt, från A till Ö, och det hade kanske blivit trist i längden om inte både dramat och skådespele­riet hade haft en obestridli­g nerv. Det har de, och serien bjuder in till sträcklyss­ning.

Julia Korander har en härlig pondus i rollen som den lite kantiga Maria Lizelia, men också en alldeles särskild förmåga att omedelbart komma i närkontakt med texten hon tolkar.

Efter vårens mammaroll i Svenska Teaterns Vi är bara mänskor bjuder Nina Hukkinen än en gång ett stort och nyanserat rollarbete. Det är också en svår konst att göra den ”goda” i dramat intressant, och den utmaningen klarar hon galant.

Tobias Zilliacus har i sin tur ett fullkomlig­t magiskt sätt att få fyr på varje scen han medverkar i. Öronen spetsas direkt när stadens hårde ledare Roos gör entré.

❞ Berättande­t är traditione­llt kronologis­kt, från A till Ö, och det hade kanske blivit trist i längden om inte både dramat och skådespele­riet hade haft en obestridli­g nerv. Det har de, och serien bjuder in till sträcklyss­ning.

 ?? FOTO: ILMARI FABRITIUS/YLE/PRESSBILD ?? Julia Korander och Nina Hukkinen som Åbos två stadsanstä­llda barnmorsko­r.
FOTO: ILMARI FABRITIUS/YLE/PRESSBILD Julia Korander och Nina Hukkinen som Åbos två stadsanstä­llda barnmorsko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland