Hufvudstadsbladet

De olika spåren i Palmeutred­ningen

-

Över 10 000 personer har förhörts i utredninge­n kring Olof Palmes död och över 130 individer har erkänt mordet. Under åren som gått har utredninge­n i huvudsak fokuserat på fem spår:

33-åRINGEN

●●Den första att anhållas som misstänkt, redan i mars 1986, efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentare­r om Olof Palme. Släpptes dock tidigt på fri fot. Mördades i USA 1993.

PKK-SPåRET

●●Den kurdiska separatist­gerillan PKK (Kurdistans arbetarpar­ti) figurerar tidigt i utredninge­n kring mordet. 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att rörelsen, av regeringen förklarad som en terrororga­nisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen. Inget mer konkret har dock framkommit sedan dess.

CHRISTER PETTERSSON

●●Hörs av polis ett par månader efter mordet, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbeth Palme ut Pettersson. Han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet, men frias i november samma år av Svea hovrätt. I oktober 2001 erkänner Pettersson för sin vän Gert Fylking att han mördade Palme, något han senare tar tillbaka och säger att han varken bekräftar eller dementerar. Avled 2004.

SYDAFRIKAS­PåRET

●●Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikan­ska säkerhetst­jänsten som låg bakom mordet på statsminis­tern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidr­egim. Teorin hade stöd av bland andra författare­n och journalist­en Stieg Larsson. En då 45-årig man som pekats ut som legosoldat och yrkesmörda­re har inte hörts av polisen, men nekar själv till att han skulle ha begått brottet.

SKANDIAMAN­NEN

●●Fanns med tidigt i utredninge­n som vittne. Jobbade på försäkring­sbolaget Skandia intill mordplatse­n. Sade sig ha lagt Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas. Mannen avfärdades både som vittne och gärningsma­n. Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. Skandiaman­nen ska också ha hyst agg mot Palme. Han dog år 2000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland