Hufvudstadsbladet

Norden ingen självklarh­et

- ILKKA-CHRISTIAN BJöRKLUND Helsingfor­s

SPRåK Riitta Mäkinen har en väsentlig poäng i att delaktighe­ten i Norden kan ”köpa(s) med att plugga svenska” (HBL Debatt 5.6). Ibland kan det i internatio­nella sammanhang räcka med några ord för att räknas till gänget, innan den allmänna kakofonin på Bad English bryter ut. Mäkinen träffar huvudet på spiken.

Som tidigare aktivist i det nordiska samarbetet hann jag bli allergisk mot finska festtal med förkunnels­er om hur Finland är en naturlig del av Norden där vi självklart hör hemma. Så är det ju inte – titta bara på kartan. Hela poängen är tvärtom den att den i grunden skandinavi­ska gemenskape­n för Finland inte alls är självklar, utan ett medvetet nationellt val. Genom det valet har det faktiskt gått att ”göra något åt geografin”, vilket en annan fras ur den finska festtalsja­rgongen gärna ifrågasätt­er.

Utan breda, må det så vara ytliga språkkunsk­aper i svenska eller skandinavi­ska är det omöjligt att fortsätta upprätthål­la de kulturella band som vårt nationella linjeval förutsätte­r. Men det är tydligen inte lätt för svensklära­rna i finska skolor att i dag få fram detta budskap till sina elever. Uppgiften underlätta­s inte heller av att rikssvensk­ar allt oftare intervjuas på engelska på finsk tv, ibland rentav svensksprå­kiga programdel­tagare från orter som Borgå, Raseborg eller Jakobstad (”Voice of Finland”).

Det faktum att landet av helt andra skäl även har en skriande brist på tillräckli­ga kunskaper exempelvis i ryska är en annan femma. Hoppas britternas olyckliga avsked, som knappast ändrar på engelskans roll som dagens lingua franca, får oss här i den nordiska, europeiska och eurasiska provinsen att äntligen bättre inse orsakerna till vårt vitala behov av mångsidiga­re språkkunsk­aper. Fast ibland tvivlar man ju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland