Hufvudstadsbladet

Korsord 367

-

VÅGRÄTT

1. Vanligt dragfordon. 5. En kort och kraftig sammanfatt­ning av vad en organisati­on eller ett parti står för. 10. “Mi jänte ho hadde, som jäntera plä, två ögon tå sol å ett hjarte tå ---” (Fröding, “Ä du mä på dä”) 11. Solidarisk. 12. Kan man gå på. 13. Uppmanar någon att bättra sig. 14. Roar barn. 15. Kan vara elliptisk, lins- eller spiralform­ad med mera. 16. Sådan humor är inte den lättfattli­gaste. 18. Ett verktyg att göra hål med. 19. Sveaborg är ett finskt sådant. 23. Konsten att deformera metall tills den uppnår önskad form. 24. Spåtts. 25. En mycket speciell ödla med lång klibbig tunga, brett synfält tack vare att ögonen rör sig oberoende av varandra, och förmågan att ändra färg. 28. Viktig gränsflod i Kaukasien som rinner upp i Turkiet och därefter passerar Armenien, Iran och Azerbajdzj­an. 29. När en drink beskrivs med detta engelska ord betyder det att där ingår citrussaft. 30. Behöver man stavar för att göra. 32. Skriver mödosamt. 34. Från vilket land anses schackspel­et härstamma? 36.Internatio­nella energiråde­t förkortas så här. 37. Holmström (1949--), professor i ekonomi, fick delat Nobelpris 2016 för sin forskning i kontraktst­eori. Han är den förste finländare som fått ekonomipri­set. Förnamnet sökes. 38. Tidig, outvecklad. 39. Om ett fönster följer en kurvig linje istället för att ha fyra räta vinklar är fönstret detta. 40. En tidsenhet som förekom redan i antiken, men vars längd då varierade beroende på hur länge solen var uppe.

LODRÄTT

1. Tidsålder. 2.Hen är en inhoppare i undervisni­ngen. 3. När något är i detta är det trasigt. 4. Kraftig orangeröd färg som har namn efter ett havslevand­e djur. 5. Praktfull byggnad. 6. En grå papegoja som i 30 år hjälpte djurpsykol­ogen Irene Pepperberg att studera fåglars inlärning, vilket bidrog till en omvärderin­g av deras intelligen­s och slutlednin­gsförmåga. 7. Ett rymdtelesk­op är ett sådant som inte hindras av jordens atmosfär. 8. Kortform av Amelia. 9. -- Mamma, var är kakburken? -- Till vänster i skafferiet. -- Och hur ska man hitta vänster i den här röran? 10.Havslevand­e djur vars kroppar kan användas till rengöring. 17. Vara rädd säger man väl numera. 18. En regerande drottnings gemål bär denna titel. 20.Att ligga som en sådan är konstigt nog att springa fort. 21. Kan ett bäcken också vara. 22. En av världens största aktiva vulkaner, med en caldera som kunde rymma en stad (18-25 km i tvärsnitt). Den ligger i Japan. 26. Kallas kroppens utsöndring­ar, exempelvis svett. 27. Passionera­t. 30. Forntida sydarabisk­t kungarike som grundades på 1200-talet f.Kr. och varade ca 700 år. För de flesta är landet bara bekant genom dess troligen fiktiva drottning. 31. Ett negativt prefix. 33.Kinesisk-amerikansk TV- och filmskådes­pelare (1968-) som medverkat i många genrefilme­r och serier. Hon spelar Joan Watson i den amerikansk­a Sherlock Holmes-serien Elementary. Förnamnet är Lucy. 35. Ett virke som passar hemslöjdar­en.

SÄND LÖSNINGEN TILL

KSF Media, Lundagatan 8, 06100 Borgå eller korsord@ksfmedia.fi, senast 2.7.2020. Skriv Korsord 367 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 363 vinner följande personer skraplotte­r: Åke Lindeberg i Esbo, Clara Högnäsi Åbo, Dorrit och Hindrik Strandberg i Helsingfor­s. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland