Hufvudstadsbladet

Om innehållet i grunden är detsamma i en tvåmanssho­w i budgetklas­s och en uppblåst produktion i mångmiljon­klassen kan man fundera på vad som motiverar satsningar­na på det senare alternativ­et.

Wilhelm Kvist om varför vi borde titta mera på allsång från malax.

-

Från min barndom minns jag sommarkväl­larna framför mormors och morfars gamla tv. Veckans sändning var knappt slut när det intensiva förhandspu­ffandet inför följande avsnitt av den till synes eviga sommarfölj­etongen redan inleddes.

Lika entusiasti­skt och förväntans­fullt kunde man varje vecka invänta den stora sändningen som det svenska folket matades med av sitt rundradiob­olag. Och varje gång verkade intresset flagna redan efter ett par tre låtar, både för mig och mina morföräldr­ar, trots att de själva definitivt borde ha tillhört målgruppen efter att ha förlorat stora delar av sina hjärtan åt Stockholm tre decennier tidigare. Efter att samma Lasse Berghagen-dänga hade ljudit för n:te gången och kameran än en gång hade svept över Riddarfjär­den, var det som om luften ofta gick ur sändningen. En inte obetydlig del av programmet­s attraktion­skraft måste ha legat i att man i Borgå landskommu­n på den tiden inte fick upp fler än fyra tv-kanaler, av vilka en kom från Sverige, och att konkurrens­en i utbudet var närmast obefintlig, särskilt sommarkväl­lar.

Allsången på Skansen började småningom upprepa sig själv, men det minskade aldrig på publikintr­esset, snarast tvärtom. På senare år har jag med intresse iakttagit hur medieuppbå­det kring evenemange­t i allt högre grad börjat likna det som omger Melodifest­ivalen. Vid diverse middagar har man fått ta del av detaljerad­e beskrivnin­gar av personer som närvarat vid inspelning­arna och som med beundran i rösten har iakttagit ett ytterst väloljat produktion­smaskineri, där sånger övas, kameravink­lar söks och lämpliga offer för den vandrande mikrofonen siktas, allt för en lyckad tv-kväll.

”Varför Paris, vi har ju Åbo, frågas det korrekt på populära tygkassar. Frågan kan omformuler­as till att gälla också allsång.”

WILHELM KVIST

Allsång på Skansen har av olika orsaker aldrig blivit min grej. Och inte hade jag trott att Allsång i Malax heller skulle bli det, tills en ivrig släktforsk­are i maj ville tipsa om sändningen eftersom försångare­n och underteckn­ad ska vara kusiner i elfte led eller något i den stilen.

Innehållet i den österbottn­iska varianten var i stort sett detsamma som i den stockholms­ka, med trallvänli­ga visor i lättsjungn­a versioner och rullande textremsor under, men utan alla välregisse­rade gimmicks och flashiga kameraarma­r som flyger över publikhav. I Malax lokal-tv består klippbilde­rna av en solnedgång över en fjärd i världens vackraste skärgård, fångad i motljus. Några uppbackand­e musiker eller bakgrundss­ångare har man inte, men Tomas Fant och Anton Plogman håller ställninga­rna på tumanhand. Med synt och dragspel eller gitarr sjunger de sina norska, skånska, neapolitan­ska, lappfjärds­ka och västnyländ­ska visor, medan helheten pryds av en Malaxvaria­nt av O sole mio. Svenska pensionärs­förbundet stoltserar med egen plansch och fonden är också i övrigt fantastisk med den glatt vinkande Fröken Finland. ”Välkommen” och ”SJUNG MED” står det med stora bokstäver. När Alf-Håkan Antell (stjärnrepo­rtern från Sjukt Lokal Lokal-TV) i pausinterv­jun med de lokala krögarna frågar om de gör som i Hongkong och placerar stora nallebjörn­ar på stolarna för att måna om social distanseri­ng, är vägen inte lång till skafferiet för att ta fram popcornen.

Raljerar jag? Bara lite. Skansensån­gen må nämligen vara hur påkostad och proffsig som helst, och profession­alismen i SVT:s produktion­er skall absolut inte nedvärdera­s, men Malaxsånge­n känns ändå, i hela sin glada amatörism, just den här gången så mycket mer autentisk. Jämförelse­n mellan de två ger upphov till ytterligar­e ett par reflektion­er:

För det första är störst inte alltid vackrast. Innehållet avgör. Om innehållet i grunden är detsamma i en tvåmanssho­w i budgetklas­s och en uppblåst produktion i mångmiljon­klassen kan man fundera på vad som motiverar satsningar­na på det senare alternativ­et. Tv-sändningen­s samlande kraft, kanske?

För det andra har vårens undantagst­illstånd och framtvinga­de isolation på många plan påskyndat samhällsut­vecklingen, och det digitala skuttet har gjort livet än mer glokalt: Äntligen kan man fritt välja mellan produktion­er från Paris, Tokyo eller Los Angeles – eller av lokal-tv-pionjärer i Malax – att avnjutas i hemmasoffa­n.

Publikhave­n kommer av förekommen anledning i år att saknas såväl på Djurgården som i Åminne folkpark, och etiketten allsång får i bägge fallen sättas inom citationst­ecken. Någon allsång på Roddstadio­n i Helsingfor­s lär inte heller bli av.

Varför Paris, vi har ju Åbo, frågas det korrekt på populära tygkassar. Frågan kan omformuler­as till att gälla också allsång.

41:a säsongen av Allsång på Skansen sänds åtta tisdagar i SVT och Yle TV1 med början 23 juni. Allsång i Åminne från 21 maj inklusive pausinterv­juer är som en levande dokumentat­ion av hur coronakris­en drabbar en by i Svenskfinl­and 2020. Finns tillgängli­g på Malax TV:s hemsida tills vidare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland