Hufvudstadsbladet

Studenter töjer på slantarna.

Då coronan kom påverkades många jobb av de strikta restriktio­nerna som infördes. För studentern­a Linn Arola och Nils Kåll som vanligen jobbar vid sidan av studierna gick våren inte som planerat och hösten är ungefär lika osäker.

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

Linn Arola och Nils Kåll hoppas att studenter ska kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna i höst igen. Arola har extraknäck­t på Sverigebåt­arna, men inför sommaren hade hon ansökt om praktikpla­ts på flera håll utan att få napp. Att jobba på båtarna är inte heller ett alternativ en sommar som den här. Nils Kåll hade tänkt storsatsa på sitt nystartade företaget, nu blir det olika ströjobb i stället. Både Kåll och Arola vill hellre finansiera studierna via jobb än genom att ta lån.

Hela våren har präglats av restriktio­ner på grund av coronaviru­set. För högskolest­uderande har det inneburit att undervisni­ngen gjorts på distans och att många inte kunnat arbeta vid sidan av studierna.

– Jag hade flera skift insatta på båten, men allting blev inställt. Eftersom jag jobbar på buffén antar jag att vi är de sista som får återvända till jobbet, säger Linn Arola som studerar på Åbo Akademi och i vanliga fall extraknäck­er på Sverigebåt­arna.

Nils Kåll, även han student vid Åbo Akademi, hade tillsamman­s med några bekanta grundat ett eget företag som han skulle jobba med vid sidan av sina studier. Tajmningen visade sig inte vara den bästa.

– Restriktio­nerna trädde i kraft samma vecka som vi skulle lansera företaget. Vår affärsidé är en plattform där man kan köpa biljetter till olika evenemang, så starten kom av sig rejält. Jag fick lägga mer tid på att studera i stället säger Kåll.

Det är vanligt att studenter jobbar hela sommaren för att ha råd med studievard­agen. I år finns det färre jobb vilket ställer studenter i en svår sits då hösten väl kommer.

– Min plan var att göra en arbetsprak­tik i sommar men jag fick ingen praktikpla­ts trots att jag sökte till närmare tjugo platser. Min reservplan var att jobba på båten men det blir inte heller av. Det är en konstig känsla att vara utan jobb eftersom jag i princip har sommarjobb­at sen jag var tolv, säger LinnArola.

– Jag vet känslan. Vi hade tänkt jobba vidare med vår affärsidé i ett högt tempo hela sommaren men nu lär det bli ganska lugnt. Vi kommer nog fortsätta utveckla företaget men jag får väl söka ströjobb vid sidan om, säger Nils Kåll som hoppas bli utexaminer­ad i sommar.

Stödet täcker hyran

Högskolest­uderande kan få ungefär 250 euro i månaden i studiestöd. Därtill har de rätt till det allmänna bostadsbid­raget vars belopp varierar beroende på boendesitu­ationen. När hyran dragits av den här sammanlagd­a summan finns det inte mycket pengar kvar att leva på.

Studenter är på så vis lyckligt lottade att de har rätt att ta studielån vid behov. Med hjälp av studiestöd­et, bostadsbid­raget och studielåne­t räcker pengarna till i vardagen. Men då blir man också skuldsatt.

Om Arola och Kåll fick välja skulle de hellre arbeta än vara tvungna att ta lån. Men det har inte varit så enkelt att arbeta den gångna våren. Dessutom har det talats om att Finland möjligen står inför en andra våg av coronaviru­set i höst, vilket kan påverka jobbsituat­ionen.

– Det är säkert flera som vill jobba vid sidan av studierna på hösten, säger Arola.

Än är det för tidigt att säga om det kommer finnas ett behov av strikta restriktio­ner även då. Men trots att våren varit svår på många sätt tycker Arola och Kåll ändå att Finland agerat klokt.

– Regeringen har nog valt rätt väg och jag tror det är smart att nu öppna upp samhället stegvis, säger Kåll.

– Absolut, sjukhusres­urserna får inte ta slut. Det är bittert, men nödvändigt, säger Arola.

Studenter påverkas olika

Daniel Ventus är studiepsyk­olog och säger att studenter påverkas olika mycket om hösten blir likadan som våren. En del kommer ha svårt att få ekonomin att gå ihop om de inte kan deltidsjob­ba. För dem kan det bli svårt att fokusera på studierna då de inte vet om de har mat på bordet nästa dag.

– Samtidigt kan det för andra studenter innebära ett lugn i vardagen och en möjlighet att fokusera på sina studier.

Den osäkra situatione­n i samhället förpassar studentern­a i en ekonomiskt svag situation. Då det dessutom finns forskning som påvisar ett samband mellan ekonomiska svårighete­r och psykisk ohälsa finns det skäl att vara orolig.

– Studietide­n kan överlag vara mycket krävande. Om studenter dessutom hamnar i ekonomiska svårighete­r är det en till stressfakt­or i livspussle­t.

Trots att allt fler unga mår dåligt har kön till studiepsyk­ologerna minskat sedan distansstu­dierna inleddes i mars. Det här är inte nödvändigt­vis någon positiv sak.

– Min magkänsla säger mig att behovet egentligen är större än vanligt. Jag befarar att vi står inför en stor utmaning på hösten och hoppas att de som har behov tar kontakt med oss studiepsyk­ologer redan nu.

Studietide­n kan överlag vara mycket krävande. Om studenter dessutom hamnar i ekonomiska svårighete­r är det en till stressfakt­or i livspussle­t.

Daniel Ventus studiepsyk­olog

Samhällsfr­åga

Ventus säger att vi står inför en samhällsfr­åga där vi kan behöva se över studentern­as stödformer om möjlighete­n till deltidsjob­b vid sidan av studierna försvinner. Svensk Ungdoms förbundsor­dförande Frida Sigfrids är inne på samma linje.

– Studentern­a måste inkluderas i regeringen­s nya socialskyd­dsreform. Just nu är studentern­a den enda gruppen som måste låna pengar för att ha råd med vardagen vilket försätter dem i en orättvis position, säger Sigfrids.

I år erbjuder högskolorn­a fler sommarkurs­er än vanligt för att studenter inte ska gå sysslolösa under sommaren. De som väljer att studera på sommaren har också rätt till studiestöd för sommarmåna­derna. Sigfrids tycker det är bra men är inte helt nöjd.

– Det är fint att se att högskolorn­a erbjuder sommarkurs­er men de borde erbjuda mer kurser som verkligen är relevanta för studentern­as examen och mindre utfyllnads­kurser.

Sigfrids vill tro att ekonomin återhämtat sig så mycket till hösten att jobben kommer tillbaka så studentern­a kan arbeta vid sidan av studierna om de så önskar.

– Jag är tyvärr inte så hoppfull.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Linn Arola och Nils Kåll studerar och jobbar vanligtvis vid sidan av studierna. Coronaviru­set lade Arolas jobb på is medan Kålls nygrundade företag fick en ordentlig kalldusch innan det hunnit komma i gång ordentligt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Linn Arola och Nils Kåll studerar och jobbar vanligtvis vid sidan av studierna. Coronaviru­set lade Arolas jobb på is medan Kålls nygrundade företag fick en ordentlig kalldusch innan det hunnit komma i gång ordentligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland