Hufvudstadsbladet

Sterling: Svarta får inte chansen som tränare

Manchester Citys och engelska landslaget­s stjärna Raheem Sterling brukar ofta påtala problem med rasism och diskrimine­ring inom fotbollen. Och nu vill han se fler svarta, färgade och representa­nter för andra minoritete­r som ledare, direktörer och tränare.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Enligt Raheem Sterling är den enda vägen för att komma vidare i kampen mot rasismen inom fotboll att fler och fler svarta spelare blir manager efter den aktiva karriären.

Också i England har svallvågor­na gått höga i efterdynin­garna efter det polisvåld som blev George Floyds öde i Minneapoli­s 25 maj. Demonstrat­ionerna i öriket har varit många, en del våldsamma.

– Protestern­a är en fantastisk utgångspun­kt för att göra din röst hörd, säger Sterling till BBC.

Den 25-årige Sterling är född på Jamaica och flyttade till England som 5-åring. Han har upprepade gånger berättat om den rasism han personlige­n stött på under sin väg mot världselit­en.

I England, där gamla strukturer i samhället i viss mån finns kvar, gör sig rasismen påmind hela tiden. Det politiska klimatet har under de senaste åren blivit allt tuffare. Med UKIP, Nigel Farage, folkomröst­ningen och brexit har retoriken hårdnat i samhället. Det gäller också fotbollen där rapporter om incidenter med rasistiska förtecken duggar tätt.

– Protester och demonstrat­ioner är bra men det räcker inte för att förändra detta land. Vi måste lyfta fram problemen och få omgivninge­n att ändra uppfattnin­g och via det reagera. Det är tid att agera nu, säger Sterling till BBC.

Enligt Sterling är enda sättet att stävja rasismen inom den engelska fotbollen att flera representa­nter för minoritete­r får chansen som ledare och manager.

Han upplever att strukturer­na gör det svårt för de här grupperna att nå lika långt som vita spelare ofta gör.

Förändring behövs

Sterling tar forna landslagsk­vartetten Frank Lampard, Steven Gerrard, Sol Campbell och Ashley Cole som exempel. Lampard och Gerrard är vita, Campbell och Cole svarta.

Campbell, i många år en av de bästa mittbackar­na i Premier League, har fått chansen i Macclesfie­ld och Southend, två klubbar som håller till i de lägre divisioner­na. Cole började som tränare för Chelseas

U15-lag då han avslutade karriären förra året.

Lampard basar numera för storklubbe­n Chelsea, Gerrard är manager för Glasgowjät­ten Rangers.

– Alla har fantastisk­a spelarkarr­iärer bakom sig och alla är landslagsi­koner. Och alla har också studerat för att ha behörighet att coacha på den högsta av nivåer. De två som inte fått chansen är svarta.

– Vi har cirka 500 spelare i Premier League och av dem är en tredjedel svarta och ändå har vi ingen representa­tion i hierarkin. Det måste förändras, säger Sterling.

Har ställt upp mål

År 2018 meddelade det engelska fotbollsfö­rbundet att man enligt sitt jämställdh­etsprogram vill att fem procent av ledarna inom fotbollen och tretton procent av tränarna är representa­nter för de etniska minoritete­rna.

År 2021 är målsättnin­gen elva, respektive tjugo procent.

– Den dag jag vet att jag kan kontakta en svart person inom fotbollsfö­rbundet för att tala om ett problem jag har inom min klubb, då vet jag att vi har fått till en förändring.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: OLI SCARFF/ ?? Raheem Sterling väntar på att strukturer­na ska förändras.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: OLI SCARFF/ Raheem Sterling väntar på att strukturer­na ska förändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland