Hufvudstadsbladet

Somrig vegomiddag utan grill

-

För många innebär sommarmat i princip vad som helst som du kan slänga på grillen – kött, fisk, grönsaker och frukt. Den söta, rökiga doften av bränd marinad i kombinatio­n med utomhusluf­t är nästan oemotstånd­lig! Jag vill ändå slå ett slag för sommarfräs­ch mat utan grill.

Det blir faktiskt en sommar i staden också, på balkonger och trånga innergårda­r. För ändamålet har jag valt ut en enkel vegetarisk meny som hela familjen kan tycka om.

Först har jag min vana trogen gjort en fusion mellan två favoriter – potatissal­lad och tzatziki. Resultatet är en sallad som inte är lika majonnästu­ng som vanlig potatissal­lad men som mättar bättre än en tzatzikirö­ra. Mycket gott.

Potatissal­laden serverar jag till burgare. Vegetarisk­a hamburgarb­iffar känns svårt för många och är spontant inget som man bara slänger ihop själv. Lägg därför det här på minnet: ett ägg och en halloumios­t.

Blanda med rårivna grönsaker, rotfrukter och lite mjöl. Du kan variera ingrediens­erna som du vill, osten och ägget gör att det håller ihop. Jag kryddar mina grönsaksbi­ffar precis på samma sätt som köttfärsbi­ffar – med köttkrydda och senap. Det finns ingen anledning att krydda annorlunda bara för att det är morötter i smeten.

Men något måste vi väl ändå marinera? Ett trevligt tillbehör till såväl sallader, pastarätte­r, burgare och smörgåsar är marinerade körsbärsto­mater med balsamicos­irap. Extra trevligt blir det med en trio av tomater i olika färger.

Som avslutning har jag gjort en klassisk pannacotta med syrlig rabarber som jag kokat mjuk i vitt vin och socker. Med rabarbern gjorde jag mig besväret att hyvla den tunt för att sedan forma de sladdriga, kokta remsorna till rosor. Det sistnämnda tycker jag ni ska hoppa över. Njut av vädret och gör det enkelt för er i köket.

 ??  ?? Potatissal­laden blir lite lättare om man kombinerar den med en grekisk tzatziki.
Potatissal­laden blir lite lättare om man kombinerar den med en grekisk tzatziki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland