Hufvudstadsbladet

Finland ger Sverige nobben

Svensk minister: Det finns en upprördhet över situatione­n

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Den stora smittsprid­ningen i Sverige ledde till att Finlands regering såg sig tvungen att fatta ett plågsamt beslut: Gränskontr­ollerna mot Sverige kvarstår. Samtidigt öppnar Finland upp för fritidsres­or från de andra nordiska och baltiska länderna.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo säger att Finland noggrant följer med hur den epidemiolo­giska situatione­n utvecklas i Sverige och att regeringen återkommer till gränsfråga­n om två veckor.

Hennes svenska ministerko­llega Mikael Damberg är inte glad:

– Det finns en upprördhet över situatione­n, inte minst i gränsområd­en. Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked.

Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson säger att det är synd att pandemin nu hanteras som ett nationellt problem. Han tror inte att pandemin kan stävjas genom stängda gränser.

I Finlands regering våndas man över att tvingas ge grannlande­t Sverige kalla handen. Men det betydligt sämre smittoläge­t i Sverige gör att svenskar, med vissa undantag, inte kommer att släppas in i Finland då de temporära gränsbestä­mmelserna luckras upp från och med måndag.

Den 15 juni öppnar Finland gränsen för resenärer som anländer från Norge, Danmark och Island samt

Estland, Lettland och Litauen. Men gränskontr­ollerna mot Sverige kvarstår.

– Det var inget lätt beslut. Vi har diskuterat saken väldigt mycket och framöver kommer vi hela tiden att följa med hur den epidemiolo­giska situatione­n (i Sverige) ser ut. Vi återkommer till frågan redan om två veckor, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) om den synnerlige­n intrikata frågan: Hur öppna upp gränserna utan att göra den viktigaste grannen ledsen?

Det var meningen att regeringen redan förra veckan skulle ge besked om uppluckrad­e gränsrestr­iktioner, men som HBL tidigare har rapportera­t gjorde den svåra frågan om Sverige att beslutet drog ut på tiden.

Finlands regering har de senaste veckorna flitigt diskuterat gränsfrågo­rna med de nordiska och baltiska länderna.

– Finlands och Sveriges regeringar har diskuterat saken regelbunde­t. Men epidemin ser väldigt annorlunda ut i Sverige. Därför kan vi inte lyfta begränsnin­garna, sade utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) vid presskonfe­rensen på torsdagen där de förändrade gränsbestä­mmelserna presentera­des.

Omprövning då epidemin klingar av i Sverige

Ohisalo hoppas att beslutet inte ska inverka på relationen mellan Sverige och Finland. Haavisto säger att situatione­n kan vara en helt annan om några veckor.

– Smittläget kan förändras fort. Vi lyckades få bukt med situatione­n och jag tror att så också kommer att ske i Sverige. Min bedömning är att vi talar om några veckor.

Regeringen klubbar igenom förändring­arna i dag på fredagen. I praktiken innebär beslutet att landgränse­n mellan Norge och Finland öppnas, likaså slopas gränskontr­ollerna i flyg och färjtrafik­en mellan Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen. Privatpers­oner i fritidsbåt­ar kan också anlända till Finland med egen båt.

I och med att Finland igen tillåter fritidsres­or från sex närbelägna länder, slopas också rekommenda­tionen på karantän under 14 dagar då personer anländer från de här länderna.

Alla som anländer från Sverige eller andra Schengenlä­nder som ännu inte omfattas av de uppluckrad­e restriktio­nerna får ändå inte kalla handen om de kommer till Finland. De som reser i arbetets tecken eller har nödvändiga skäl blir insläppta.

Familjeskä­l eller en bostad eller fritidsbos­tad i Finland berättigar också till inresa. En svensk i ett förhålland­e med en finländare har alltså rätt att komma till Finland enligt de nya instruktio­nerna.

Den norska regeringen tar i dag på fredagen ställning till om också finländare borde släppas in i Norge. Danmarks regering fattar beslut nästa vecka.

– Reciprocit­et är viktigt för oss. Vi hoppas att Norge och Danmark fattar motsvarand­e beslut, säger Haavisto som rekommende­rar finländare att vänta med reseboknin­gar till Norge och Danmark tills länderna har bestämt sig.

EU-kommission­en: Öppna upp!

Samtidigt som Finland bara i mindre skala nu öppnar gränserna, uppmanar EUkommissi­onen medlemslän­derna till rappa tag.

– Mitt budskap är att man bör öppna upp så fort som möjligt. Nu har vi nått en situation där läget verkligen förbättras i alla medlemslän­der, sade den svenska gränsansva­riga EUkommissi­onären Ylva Johansson på en presskonfe­rens i Bryssel på torsdagen.

Johansson låter ändå förstå att hon är öppen för att vissa länder kan behöva “en eller flera veckor på sig”.

– Vår rekommenda­tion är att det görs från måndag, men åtminstone borde det ske från månadsskif­tet. Annars blir det väldigt svårt att börja öppna de yttre gränserna.

EUkommissi­onen rekommende­rar en gradvis öppning för ickenödvän­diga inresor från länder utanför EU och Schengensa­marbetet från den 1 juli. Inlednings­vis borde restriktio­nerna för Albanien, BosnienHer­cegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedo­nien och Serbien, lyftas anser kommission­en.

För övriga länder hoppas kommission­en kunna ta fram en gemensam lista tillsamman­s med EU:s medlemslän­der.

Finlands regering är inte ivrig på att snabbt öppna upp den yttre gränsen. Anledninge­n är den långa gränsen mot Ryssland där smittoläge­t är allvarligt.

 ??  ??
 ??  ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) och utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) förklarade varför gränskontr­ollerna mot Sverige kvarstår samtidigt som Finland börjar släppa in andra nordbor och balter.
Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) och utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) förklarade varför gränskontr­ollerna mot Sverige kvarstår samtidigt som Finland börjar släppa in andra nordbor och balter.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER, VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER, VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland