Hufvudstadsbladet

Samlande regissör.

Claes Olsson samlar på gamla tidningar och böcker. Men inför inspelning­arna av filmen Den svavelgula himlen, som han regisserar, saknar han ändå rekvisita i form av fiskekatal­oger från slutet av 1900-talet.

-

Claes Olsson samlar bland annat gamla böcker, tidningar, kalendrar och vykort. Sina samlingsob­jekt har han haft nytta av i sitt arbete som filmregiss­ör. Olsson är aktuell med filminspel­ningarna för filmatiser­ingen av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen. För den saknas ännu några gamla tidningsnu­mmer som rekvisita.

Regissör Claes Olsson, aktuell med filmatiser­ingen av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen, har varit fascinerad av böcker sedan han lärde sig läsa som 4-åring. Bokintress­et växte när han började jobba på ett antikvaria­t vid sidan av gymnasiest­udierna. Hans intresse har sedermera utvecklats till det mesta som är tryckt på papper.

– Jag samlar gamla böcker, tidningar, flygblad, kalendrar och vykort, säger han.

Utöver det har han också en dvdoch vinylskivs­amling.

För Olsson är tryckta papper speciellt spännande nu i en tid då det mesta blivit digitalt.

– Ännu för fem år sedan var butikerna fyllda med annonser, flyers och notiser om vad som är på gång, jag brukade plocka med mig av sådana eftersom de berättar mycket om den kultur som var då. Nu har hela ungdomskul­turen flyttat till nätet.

Olsson gillar bruksförem­ål från förr eftersom de påminner honom om det liv han levt, därför samlar han till exempel på gratis vykort som delades ut förr. Även reklamer i gamla tidningar intressera­r.

– Ordvalet i reklamerna säger mycket om hur man försökte sälja saker förr, dessutom visar det vilka saker som var populära just då.

Hur många tidningar som finns i Olssons samling vet han inte, men böckerna är ungefär 20 000. Han är speciellt intressera­d av böcker utgivna och tryckta i Finland.

– Bland annat har jag första upplagan av Runebergs debutbok och Kalevalas första upplaga från 1849.

Samlandet som hobby

För Olsson är samlandet lite som att skriva dagbok.

– Min mamma sparade mycket från min barndom, sådant som hänger ihop med min livshistor­ia är roligt att ha nu trots att sakerna kanske inte hade så stor betydelse just då jag använde dem. Det är spännande att läsa andras gamla dagböcker, men jobbigt att skriva själv. Saker från en förgången tid påminner mig i stället om mitt tidigare liv, säger han.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Regissör Claes Olsson har en stor samling gamla böcker, tidningar och andra tryckta papper.
FOTO: CATA PORTIN Regissör Claes Olsson har en stor samling gamla böcker, tidningar och andra tryckta papper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland