Hufvudstadsbladet

Kihlman saknar sitt forna liv

Christer Kihlman saknar sin gamla tillvaro men inser att den inte går att återskapa. Nu fyller han nittio år och tänker på döden.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Christer Kihlman trodde länge att han skulle dö ung men han hade fel. Nu fyller han 90 år.

– Den som påstår att den inte är rädd för döden ljuger eller förstås inte vad det innebär att dö, säger Kihlman i en intervju för HBL.

Människan behöver inte skådespel. Människan behöver sanning, skriver författare­n Christer Kihlman i den sista text han publicerad­e – Svaret är nej!

Texten är en svidande uppgörelse med det mänsklighe­ten sysslar med – infantilis­eringen, brutaliser­ingen, krigen, terrorn och övertron på teknik och den kom till som ett svar på teaterchef­en Asko Sarkolas fråga om Kihlman ville skriva en pjäs.

Kihlman beskriver skrivproce­ssen som lätt.

– Om jag kommer rätt ihåg rann texten bara ur mig. Den var inte alls svår att skriva, säger Christer Kihlman.

Rasande tonfall

Tonfallet i Svaret är nej! är rasande och upphovsman­nen medger att han inte har förändrats mycket på den punkten.

– Jag är fortfarand­e arg men jag är försiktiga­re med vad jag säger. Problemet är att det inte leder någonvart att sitta med sig själv och vara missnöjd med det mesta så jag försöker undvika att tala högt om det.

När Christer Kihlman flyttade ut från Diktarhemm­et i Borgå 2017 bosatte han sig på Majblomman i Brunakärr. I dag bor han på Kristinagå­rden i Haga och säger att han inte tänker i termer om han trivs eller vantrivs.

– Om jag har allt jag behöver är jag nöjd. Man kan leva i olika miljöer och på olika sätt och det är inte svårt för mig att anpassa mig längre.

Finns det något du saknar då? – Jo, min gamla tillvaro. Men jag inser att den inte går att återskapa.

Christer Kihlman var gift med Selinda Kihlman i drygt femtio år, fram till hennes död 2007. Paret flyttade till Diktarhemm­et i Borgå 1993 och stod regelbunde­t värdpar för olika evenemang i huset.

Självutläm­nande

Som författare är Christer Kihlman känd för flera självutläm­nade böcker med teman som otro, alkoholism och homosexual­itet. Han har gisslat borgerligh­eten, misstrott auktoritet­er och kritiserat kapitalism­en. Många av böckerna har väckt hård debatt, somliga har hyllats medan andra har gjort kritikerna besvikna.

Tycker Christer Kihlman att han under sin storhetsti­d fick den uppmärksam­het han var värd? Svaret blir ett muntert skrockande.

– Man vill alltid ha mera än man får. Numera är jag nöjd med det jag har och inte så intressera­d av publiken.

I unga år såg Christer Kihlman fram mot att bli äldre. När han väl hade blivit det insåg han att det fanns nackdelar med att åldras. Länge trodde han att han, på grund av sitt ohälsosamm­a leverne, skulle dö tidigt. I dag tänker han på döden.

– Den som påstår att den inte är rädd för döden ljuger eller förstår inte vad det innebär att dö. Man kan inte leva utan att vara rädd men man måste inse att döden är ett naturligt slut på något som varit givande.

Brukar du läsa Bibeln?

– Nej, men Bibeln är inte främmande för mig.

Födelsedag­en på söndag ska firas med annat än ett hörspel. Men hur?

– Det är detsamma vad jag vill eller inte vill. Någonting är på gång, så mycket har jag förstått.

Den som påstår att den inte är rädd för döden ljuger eller förstår inte vad det innebär att dö.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Det leder ingenvart att sitta med sig själv och vara missnöjd, säger Christer Kihlman.
■
FOTO: LEIF WECKSTRöM Det leder ingenvart att sitta med sig själv och vara missnöjd, säger Christer Kihlman. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland