Hufvudstadsbladet

Sannf både sparkar och skyddar rasister

Inte ens bland Sannfinlän­darna accepteras alla uttalanden. Men linjen är inkonsekve­nt och diffus.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Ano Turtiainen tycks ha passerat någon slags gräns för vad man får säga som sannfinlän­dsk politiker. Han tilldelade­s förra veckan det hårdaste straffet en sannfinlän­dsk riksdagsle­damot hittills har fått. Tidigare har till och med grova övertramp, ofta med rasistiska förtecken, slätats över eller på sin höjd lett till en varning.

Efter att ha publicerat en osmaklig rasistisk tweet om George Floyd, som dödades av amerikansk polis, sparkades Turtiainen omedelbart ut ur riksdagsgr­uppen utan returbilje­tt. Gruppordfö­rande Ville Tavio sade att han får lämna gruppen efter att upprepade gånger ha publicerat olämpliga kommentare­r på sociala medier.

Turtiainen fick däremot en vink om att han kan söka nytt medlemskap i gruppen efter årsskiftet om han då har förbättrat sitt beteende. Att det automatisk­t skulle innebära en inträdesbi­ljett till Sannfinlän­darnas grupprum sades inte och Turtiainen själv konstatera­de bittert att det i så fall är partiledni­ngen som ska uppvakta honom med hatten i hand. Partistyre­lsen tar senare ställning till hans partimedle­mskap.

Partiordfö­rande Jussi Halla-aho kommentera­de för första gången partiets agerande i fråga om Turtiainen i ett tal häromdagen. Enligt partiordfö­randen måste det finnas en lojalitet i båda riktningar mellan riksdagsgr­uppen och dess medlemmar. Han gick däremot inte in på varför just Turtiainen nu fick silkessnör­et medan andra i liknande fall har fått stanna kvar i gruppen.

Det är nu det andra fallet inom en kort tid där Sannfinlän­darna signalerar att man inte accepterar grovt rasistiskt eller fascistisk­t beteende. I vintras bröt man med ungdomsavd­elningen Finsk Ungdom efter att FU:s vice ordförande Toni Jalonen i ett tal i Estland betecknade sig själv som fascist. Hallaaho konstatera­de då att man redan en längre tid har gjort klart för ungdomsför­bundet att fascistisk­a och så kallade ”etnonation­alistiska” målsättnin­gar inte hör hemma i Sannfinlän­darna.

Men den sannfinlän­dska linjen är grumlig. Riksdagsle­damot Juha Mäenpää jämförde för ett år sedan i ett tal i riksdagen asylsökand­e med invasiva arter. En del sannfinlän­dares rasistiska hatpropaga­nda har genom åren varit avskyvärd på sociala medier, men då uttalanden som kan tolkas som rent rasistiska också fälls i riksdagens plenisal överskrids ännu en gräns. Riksåklaga­re Raija Toiviainen vill väcka åtal mot Mäenpää, men problemet är att riksdagsle­damöter har oerhört stor yttrandefr­ihet i riksdagen och åtalsimmun­itet.

Frågan är uppe i grundlagsu­tskottet som strävar efter att få sitt betänkande färdigt den här månaden. Om utskottet anser att åtal kan väckas mot Mäenpää hinner riksdagen rösta om hans immunitet före sommarpaus­en. Förra veckan rapportera­de Yle att de flesta av de sakkunniga som utskottet hört anser att Mäenpääs åtalsimmun­itet kan lyftas och att riksdagen inte borde förhindra en normal rättsproce­ss.

Det borde vara en klar signal till alla riksdagsle­damöter som anser att det finländska rättssyste­met bör följas. Men Mäenpääs gruppkamra­ter har redan tidigare slagit fast att de kommer att rösta för att hans immunitet inte rubbas. De ville inte ens höra sakkunniga­s syn. Eftersom det krävs fem sjättedels­majoritet för att en riksdagsle­damots immunitet ska kunna lyftas så kan Sannf ensamt stoppa det.

Sannfinlän­darna skulle inte ens behöva ta ställning mot Mäenpääs uttalande, det ansvaret kan de överlåta till rättsinsta­nserna. Men då de medvetet förhindrar en regelrätt rättsproce­ss så godkänner de samtidigt Mäenpääs uttalande. Samtidigt som de självmant sparkade en kollega ut ur gruppen för likaså rasistiskt beteende. Ett parti kan inte tvätta bort rasiststäm­peln från partiemble­met så länge inte all rasism fördöms. Man kan inte vara bara lite rasist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland