Hufvudstadsbladet

Ilska över hemligt EU-papper – men problemet har funnits länge

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Opposition­en anklagar regeringen för hemlighets­makeri efter att den begärt sekretess på informatio­n om EU:s nya stödfond, en fråga i miljardkla­ssen. Men riksdagens egen utredning bjuder på dyster läsning om informatio­nsproblem – inte bara under den här regeringen.

Riksdagen som företräder folket har rätt till all informatio­n som behövs. Men en rad brister har fått riksdagen att själv göra en stor utredning om hur det ser ut i praktiken.

Grundlagsu­tskottet pekar på dessa brister:

• Behandling­en av beredskaps­lagarna, där grundlagsu­tskottet ”i flera omgångar tvingats påpeka” vikten av rätten till informatio­n, som borde ges till riksdagen på regeringen­s eget initiativ, skriver utskottet.

• Vårdreform­en förra valperiode­n, där social- och hälsovårds­utskottet upprepade gånger fick be om informatio­n, och särskilt incidenten då en e-postväxlin­g mellan Finansmini­steriets tjänstemän läckte till riksdagen. I e-postbreven tycktes det föras en diskussion om vilka penningsum­mor som ska redogöras i ett papper till riksdagen eller inte, vilket ledde till klagomål till Justitieka­nslern. Inblandad i e-posthärvan var bland annat understats­sekreterar­e Päivi Nerg, som varit på förslag till ny kanslichef.

Biträdande justitieka­nsler ansåg att det inte var fråga om så relevant informatio­n för riksdagen – men riksdagen tycker annorlunda, enligt grundlagsu­tskottet. Det är bara riksdagen själv som kan besluta vilken informatio­n riksdagen vill ha.

• Och sist med inte minst, EUärenden: Grundlagsu­tskottet har ”upprepade gånger tvingats fästa statsrådet­s allvarliga uppmärksam­het” vid att riksdagen ska få tillräckli­g och uppdaterad informatio­n i EU-frågor.

I det sistnämnda fallet tvingades grundlagsu­tskottet klaga så sent som förra veckan – dessutom i en miljardfrå­ga. Helsingin Sanomat var först med att rapportera om det.

För närvarande behandlas frågan om EU:s stora återhämtni­ngsfond som kommission­en föreslår ska gå lös på 750 miljarder euro. Frågan är principiel­lt stor. Regeringen har själv ansett att det är viktigt med en”tillräckli­g offentlig debatt såväl i hemlandet, i Europa som i riksdagen. Med tanke på beslutsfat­tandets legitimite­t behövs ett brett godkännand­e av medborgarn­a.”

Men regeringen bad om att utredninge­n om fonden till riksdagen skulle vara helt sekretessb­elagd för utomståend­e. I fredags klagade grundlagsu­tskottet på att den breda sekretesse­n är ”mycket problemati­sk”. Det som i allmänhet hålls hemligt inom utskotten är Finlands egna förhandlin­gsstrategi­er – vilket är nödvändigt – men utredninge­n innehöll även annat av intresse.

Stora utskottet stod inför samma problem på grund av riksdagens coronarest­riktioner: sekretessb­elagda papper kan inte behandlas på distansmöt­en med experter. Utskottet fick ta tag i det själv, och be om en version där bara de absolut nödvändiga förhandlin­gshemlighe­terna dolts, och resten kunde publiceras.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) svarade på torsdagen på opposition­ens frågor om ”hemlighets­makeriet” med att regeringen har gått tillväga enligt tidigare praxis då man sekretessb­egärde hela dokumentet; att man senare gått till mötes med en redigerad version, och dessutom publicerat ett pressmedde­lande ”för att tjäna den allmänna debatten”.

Men det handlar inte bara om detta papper. Det finns mer dyster läsning i de utlåtanden om informatio­nsgången som grundlagsu­tskottet samlat in av alla utskott.

Alla är inte missnöjda, men i flera utlåtanden nämns just EU-ärenden.

Då Tuppuraine­n säger att man bett om sekretess enligt gammal praxis – så är just detta, ”sekretess i onödan”, ett problem som stora utskottet säger hänt redan under gångna år:

”I allmänhet har utskottet inga svårighete­r att acceptera sekretessb­egäran som grundar sig på främjandet av Finlands förhandlin­gsmål. Under de gångna åren har det dock förekommit situatione­r där en ospecifice­rad sekretessb­egäran och ett beslut om sekretess i onödan har försvårat den offentliga debatten om en viktig fråga”, skriver utskottet i riksdagens interna utredning om informatio­nsgången.

Ekonomiuts­kottet beklagar å sin sida att man inte får en klar bild av helheten, då det droppar in nya coronaåtgä­rder från EU. De kommer i bitar: en sysselsätt­ningsfond på 100 miljarder euro, bruket av den tidigare stabilitet­smekanisme­n, Europeiska investerin­gsbankens åtgärder och nu mastodonte­n på 750 miljarder euro, där Finlands ansvar kan uppgå till 13 miljarder. ”Helheten inklusive de kumulativa effekterna är oklar”, skriver ekonomiuts­kottet.

I Finland har riksdagen sedan tidigare slagit fast att EU-åtgärder inte får äventyra riksdagens budgetsuve­ränitet. Det betyder att Finland måste kunna sköta sina grundlagse­nliga uppgifter utan att de äventyras av borgensans­varet. För att bedöma det har flera utskott i riksdagen – upprepade gånger – bett om att få tillräckli­g informatio­n om all borgen som Finland förbundit sig till kumulativt och om riskerna som helhet.

Ett minimum för ett ”brett folkligt stöd” kan anses vara att folkets representa­tion i riksdagen kan behandla allt så öppet som möjligt och med en så begränsad sekretess som möjligt.

Stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna) frågade mycket riktigt på frågetimme­n om regeringen i fortsättni­ngen kan tänka sig att redan från början öppna upp de delar av EU-dokumenten som inte behöver vara hemliga.

– Om riksdagen ber om det, så gör vi det även i fortsättni­ngen, lovade Tuppuraine­n.

Regeringen bad om att utredninge­n om fonden till riksdagen skulle vara helt sekretessb­elagd för utomståend­e. I fredags klagade grundlagsu­tskottet på att den breda sekretesse­n är ”mycket problemati­sk”.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Grundlagsu­tskottet gör en egen utredning om informatio­nsgången till riksdagen. Ordförande är Johanna Ojala-Niemelä (SDP).
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Grundlagsu­tskottet gör en egen utredning om informatio­nsgången till riksdagen. Ordförande är Johanna Ojala-Niemelä (SDP).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland