Hufvudstadsbladet

Stora publiktill­ställninga­r tillåts i juli

I juli blir det möjligt att ordna festivaler och andra stora publiktill­ställninga­r. Dessutom kan publiken återvända till fotbollslä­ktarna.

- HENRI FORSS/SPT

Från och med den 1 juli blir det tilllåtet att ordna publiktill­ställninga­r med över 500 deltagare förutsatt att tillställn­ingen uppfyller vissa kriterier. Det meddelade regeringen på torsdagen. Stora publiktill­ställninga­r har varit förbjudna sedan våren med anledning av coronaviru­sepidemin.

Kriteriern­a är att tillställn­ingen ordnas utomhus och att det är möjligt att dela upp publiken så att alla inte befinner sig på samma plats. Detta gör det möjligt att ordna tillställn­ingar till exempel på utomhusare­nor där publiken sitter i separata läktare eller motsvarand­e.

Dessutom måste arrangören se till att säkerhetsa­vstånden mellan deltagarna upprätthål­ls och att det går att garantera god hygien.

Varje läktare eller publikområ­de måste också ha egen personal, egen in och utgång och egen service, till exempel toaletter och restaurang­er.

– Finländare har uppvisat god laganda och följt myndighete­rnas rekommenda­tioner. Därför är epidemiläg­et nu bra, säger forsknings och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C).

– Även om vi inte kan upphäva alla begränsnin­gar tror jag att detta upplevs som en förbättrin­g bland arrangörer­na.

Fotbollen kommer i gång

För stora publiktill­ställninga­r som inte uppfyller kriteriern­a gäller de tidigare begränsnin­garna. De är för närvarande förbjudna fram till slutet av juli.

För andra allmänna möten inomoch utomhus är det högsta antalet deltagare fortsättni­ngsvis femtio.

Begränsnin­garna gäller inte privata tillställn­ingar som fester, men regeringen rekommende­rar att man håller sig till högst femtio deltagare.

Förbudet mot stora publiktill­ställninga­r har orsakat besvär för bland annat fotbollsli­gorna och festivalar­rangörer. De senaste lättnadern­a innebär att de kan komma i gång med verksamhet­en igen.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Snart blir det åter tillåtet att ordna publiktill­ställninga­r med över 500 deltagare – med vissa förutsättn­ingar.
FOTO: PIXABAY Snart blir det åter tillåtet att ordna publiktill­ställninga­r med över 500 deltagare – med vissa förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland