Hufvudstadsbladet

Sverige bestört över Finlands beslut

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

I Sverige uppskattas inte Finlands beslut att hålla gränsen mot Sverige stängd. ”Vi har jobbat hårt för en gemensam nordisk lösning för gränsfrågo­r och resande. Det finns en upprördhet över situatione­n, inte minst i gränsområd­en”, säger Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Finlands besked att Sverige får nobben när Finland börjar öppna upp gränserna faller inte alls i god jord hos den västra grannen.

”Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige”, säger Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till HBL.

Damberg påpekar att Sverige har ett gott samarbete med Finland och skriver att ”vi i Norden har en tradition och historia att arbeta gemensamt för nordiska lösningar.”

”Vi har jobbat hårt för en gemensam nordisk lösning för gränsfrågo­r och resande. Vi vill se en öppen region och det fortsätter vi att arbeta för.”

Att Finlands besked inte uppskattas framgår också tydligt då Damberg skriver:

”Det finns en upprördhet över situatione­n, inte minst i gränsområd­en. Sverige har inte stängt våra gränser i Norden. Man ska komma ihåg att det är av betydelse för turistnäri­ngen och för vår ekonomi när andra nordbor besöker Sverige. Men alla i Sverige, även besökare, ska följa rekommenda­tioner och regler kopplade till covid19.”

Beklagar beslutet

Redan i slutet på maj när Danmark, Island och Norge kom överens om att tillåta resor länderna emellan sade den svenska utrikesmin­istern Ann Linde att hon är orolig för det nordiska samarbetet och efterlyste proportion­erliga och ickediskri­minerande beslut.

I en intervju för HBL den 27 maj sade Linde bland annat:

– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig nu så att man inte skadar det nordiska samarbetet. Vi har så väldigt nära relationer. Vi kommer att leva för evigt som nära grannar och då är det viktigt att man tar proportion­erliga beslut, att man tar ickediskri­minerande beslut samtidigt som man naturligtv­is tittar på smittan innan man fattar beslut.

På torsdagen avstår hon från att kommentera och säger att det är inrikesmin­istern som sköter den biten.

Hennes kollega socialmini­stern Lena Hallengren kommentera­r det finländska restriktio­nsbeslutet kortfattat.

– Jag beklagar beslutet. Det gör hela regeringen. Sverige hade ju gärna sett att vi hade hanterat alla lika, att vi hade haft öppna gränser och att vi hade tittat på hur situatione­n faktiskt ser ut. Vi tror ju inte att gränser i sig stoppar ett virus. Det handlar om rekommenda

Det är också olyckligt att titta på den här pandemin som en nationell fråga. Gränsområd­ena till Finland, framför allt i norr, har ju väldigt lite smitta, nästan ingen alls. Johan Carlson Generaldir­ektör, Folkhälsom­yndigheten

tioner, åtgärder och informatio­n till dem som reser.

Gränser stoppar inte virus

Hallengren får medhåll av Folkhälsom­yndigheten­s högsta chef, generaldir­ektör Johan Carlson. Sverige börjar bli lite undanskuff­at när det gäller resande svenskar.

– Ja, vi har väl inte sett så många länder som har stängt (gränserna) än men de har pratat om det. Jag tycker att det är olyckligt. Det är också olyckligt att titta på den här pandemin som en nationell fråga. Gränsområd­ena till Finland, framför allt i norr, har ju väldigt lite smitta, nästan ingen alls.

Carlson påpekar att smittositu­ationen vid de svenska gränserna mot både Norge och Danmark också är väldigt lugnmedan det stora problemet finns i Stockholms­området. Han anser att Finland kunde ha klarat sig genom att ge informatio­n till finländska medborgare om hur resenärer från Sverige ska hanteras. Carlson tycker att det är olyckligt att man hanterar läget med stängda gränser.

Johan Carlson säger också att de här åtgärderna i det långa loppet inte kommer att hjälpa. Speciellt inte om det kommer en andra våg.

– Den kommer i så fall oberoende av om gränserna är stängda eller inte. Folk som har rest kommer till hemlandet. Att i längden hantera det här med stängda gränser kommer att leda till att näringsliv­et och allt kommer att stoppas. Det är ju inte riktigt vad vi vill.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg påpekar också att EUkommissi­onen i dag uppmanar alla medlemssta­ter att avskaffa inre gränskontr­oll med anledning av covid19 redan den 15 juni.

maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

MARIA GESTRIN-HAGNER

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP ?? Socialmini­ster Lena Hallengren säger att hon beklagar beslutet medan Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson anser att stängda gränser inte stoppar viruset. Bilden är från en presskonfe­rens i slutet av maj.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP Socialmini­ster Lena Hallengren säger att hon beklagar beslutet medan Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson anser att stängda gränser inte stoppar viruset. Bilden är från en presskonfe­rens i slutet av maj.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland