Hufvudstadsbladet

Virusläget allt bättre i Finland – världen samarbetar om vaccin

Ett vaccin mot coronaviru­set är aktuellt tidigast vid årsskiftet. Vilka finländare som då ska få det är enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t ännu oklart.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Världen upplever just nu en tid av tätt samarbete och en stark vilja att öppet dela med sig av informatio­n för att få fram ett vaccin mot coronaviru­set. Det sade Social och hälsovårds­ministerie­ts avdelnings­chef Päivi Sillanauke­e under den gemensamma presskonfe­rens om coronaläge­t som Social och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd ordnade på torsdagen.

Det kommer ändå att ta minst ett halvår innan finländarn­a kan vänta sig att få ett vaccin mot viruset.

Dessutom är det ännu väldigt oklart om hela befolkning­en eller endast vissa grupper kommer att bli vaccinerad­e.

För tillfället pågår världen över 181 olika forsknings­projekt för att ta fram ett vaccin. Några få av dem har nått fas 1, vilket innebär att människor är involverad­e i testningen av vaccinen.

– Också inom Finland pågår några vaccinproj­ekt och Finland har även en hel del teknologi och kunskap som kan utnyttjas då ett vaccin ska tas fram, säger Päivi Sillanauke­e.

De senaste dagarna har diskussion­er förts på EUnivå om unionen ska vara aktören som förhandlar om vaccinansk­affningar eller om medlemslän­derna ska förhandla på egen hand.

– Vi har i Finland ännu hållit alla dörrar öppna och vi har också sett till att vara med i de forum där det kan bli möjligt att göra vaccinansk­affningar.

Epidemin backar tydligt i Finland

I Finland har det redan ett tag funnits tydliga tecken på att coronaepid­emin mattas av.

Jussi Sane, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att den bästa indikatorn på att coronaepid­emin backar är antalet sjukhuspat­ienter.

I Finland vårdas nu 25 personer på sjukhus på grund av coronaviru­set. Fyra av dem behöver intensivvå­rd.

– Antalet sjukhuspat­ienter och intensivvå­rdspatient­er är egentligen bästa indikatorn på helhetsläg­et, eftersom antalet bekräftade fall är starkt beroende av landets teststrate­gi.

Enligt institutet­s senaste siffror har totalt 7 064 personer i Finland bekräftats smittade av viruset. Av dem uppskattas omkring 6 200 ha tillfriskn­at.

Under den senaste uppföljnin­gsperioden, 1–7 juni, har inga nya fall bekräftats inom tolv av landets sjukvårdsd­istrikt. Reprodukti­onstalet i Finland är nu uppskattni­ngsvis 0,70– 0,80, vilket betyder att en smittad person i medeltal för viruset vidare till färre än en person.

Vaccintest­ning försvåras

Inte bara i Finland backar coronaepid­emin märkbart. Detsamma sker på de flesta håll i Europa.

Våra nära grannlände­r Norge, Danmark och Estland befinner sig nu i en situation väldigt lik Finlands

– läget är stabilt och få nya fall bekräftas.

Sverige sticker däremot ut ur mängden med både märkbart fler fall och en ständig ökning av nya fall.

– Den senaste tidens ökning av nya fall i Sverige förklaras i huvudsak av att testkapaci­teten ökats mycket, säger Sane.

Med tanke på vaccinfors­kningen finns det en viss oro för att epidemin mattas av för fort. Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, konstatera­de att aktiva smittofall behövs för att ett vaccin ska kunna utvecklas.

– Smittan måste finnas i det område där det forskas om vaccinet. Läget i Europa har förbättrat­s så pass att det råder oro för att vi inte hinner prova vaccinets effekt här. Då måste testen göras på andra ställen, exempelvis i Sydamerika.

Ett alternativ är också att med avsikt exponera unga, friska personer i Europa för smittan.

– Det finns även planer på detta i Europa. Först skulle vaccin ges, sedan skulle de unga utsättas för smitta och så ser man vad som händer.

Nohynek säger att liknande tester har gjorts tidigare, exempelvis i samband med influensav­accin. Om och var i Europa sådana tester nu kan bli aktuella är ännu oklart, men enligt Nohnyek förbereder åtminstone Belgien sig för tester där unga med avsikt exponeras för smitta.

Hon medger att testerna innebär en del risker.

– Det är självfalle­t också viktigt att man inte gör sådana tester så där bara, utan att man säkrar att testerna utförs tryggt och etiskt. Det är ytterst viktigt att man väljer ut personer som har en så liten risk som möjligt att bli allvarligt sjuka om vaccinet visar sig vara effektlöst, och vi vet att unga hör till den grupp som sällan insjuknar allvarligt i covid19.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Social- och hälsovårds­ministerie­ts avdelnings­chef Päivi Sillanauke­e sade under torsdagens presskonfe­rens att ett vaccin mot coronaviru­set blir aktuellt tidigaste om ett halvår.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Social- och hälsovårds­ministerie­ts avdelnings­chef Päivi Sillanauke­e sade under torsdagens presskonfe­rens att ett vaccin mot coronaviru­set blir aktuellt tidigaste om ett halvår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland