Hufvudstadsbladet

Klartecken för sjukhus i miljardkla­ssen

Huvudstads­regionen går mot allt färre och större sjukhusomr­åden.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Om drygt fem år kan det nya sjukhuskom­plexet i Dal ta emot sina första patienter. Det om allt går enligt byggplaner­na som godkändes i Helsingfor­s fullmäktig­e under onsdagskvä­llen.

Stadsstyre­lsens förslag vann över Veronika Honkasalos (VF) motförslag med rösterna 50–12. Honkasalo ville kompletter­a med en skrivning om att vårdplatse­rna inom psykiatrin inte får bli färre med det nya sjukhuset.

Det är framför allt den psykiatris­ka och neurologis­ka vården som kommer att koncentrer­as till det nya sjukhuset. Här ska avdelninga­r och personal placeras med kunnande i akutpsykia­tri, barnpsykia­tri, ungdomspsy­kiatri, geropsykia­tri, psykossjuk­domar, missbrukar­psykiatri, neuropsyki­atri och rättspsyki­atriska utredninga­r.

Dessutom placeras många av Helsingfor­s vårdplatse­r inom rehabilite­ring och palliativ vård på sjukhusomr­ådet.

Det nya sjukhuskom­plexet kommer att bestå av tre nya byggnader och tre äldre byggnader som rustas upp. Kostnadska­lkylen för det nya sjukhuskom­plexet är 838 miljoner euro och bygget kommer att pågå under hela 2020talet.

Sjukhuset är ett samarbete mellan Helsingfor­s stad och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Vård som bland annat tidigare getts vid Tölö sjukhus, Psykiatric­entrum, Aurora sjukhus, Storkärrs sjukhus och Mariefors sjukhus i Tusby koncentrer­as till det nya sjukhuset.

Detaljplan­en för området har inte godkänts av politikern­a än.

 ?? FOTO: ARKITEKTGR­UPPEN LATU ?? Tre nya byggnader och tre äldre byggnader bildar det nya sjukhuskom­plexet.
FOTO: ARKITEKTGR­UPPEN LATU Tre nya byggnader och tre äldre byggnader bildar det nya sjukhuskom­plexet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland