Hufvudstadsbladet

Utlovad utredning om Kulmunis upphandlin­g av konsulttjä­nster skjuts upp

Efterspele­t kring Kulmunis upphandlin­g av de omtvistade konsulttjä­nsterna drar ut på tiden. Nu utlovas utredninge­n i värsta fall först efter midsommar.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Ursprungli­gen var det meningen att Arbets- och näringsmin­isteriet skulle publicera sin utredning om upphandlin­gshärvan på onsdagen. Först sköts frågan upp till torsdag förmiddag, men på torsdagsef­termiddage­n meddelade ministerie­t att man behöver tilläggsti­d och ytterligar­e informatio­n för att kunna slutföra utredninge­n.

Upphandlin­gstrasslet tvingade den tidigare finansmini­stern Katri Kulmuni (C) att avgå den 5 juni. Ministerie­t har bett konsultbol­aget Tekir och Centerns ordförande Kulmuni att ge tilläggsin­formation om upphandlin­gens och konsultutb­ildningens detaljer.

– Det är möjligt att utredninge­n blir klar och publiceras först efter midsommar, skriver Arbetsoch näringsmin­isteriets kommunikat­ionsavdeln­ing på Twitter.

– Jag kan inte kommentera vad det är för tilläggsin­formation som krävs i detta skede. Vi måste reservera tillräckli­gt med tid för de berörda att svara på våra frågor. Därför kan det hända att utredninge­n blir klar först efter midsommar, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Mikko Koivumaa på Arbets- och näringsmin­isteriet.

Kulmunis stab köpte tjänster av konsultbol­aget Tekir till ett värde av sammanlagt 56 000 euro utan offentlig upphandlin­g. Notan betalades av Arbets- och näringsmin­isteriet och Finansmini­steriet som delade på kostnadern­a. Enligt statsrådet­s upphandlin­gsdirektiv ska alla upphandlin­gar som överskride­r ett värde av 20 000 euro underställ­as ett anbudsförf­arande.

Katri Kulmunis specialråd­givare Kari Jääskeläin­en handplocka­de Tekirs konsult Harri Saukkomaa som debiterade 700 euro i timmen för att hjälpa Kulmuni med att bli bättre på offentliga framträdan­den. Arbets- och näringsmin­isteriet har ramavtal med två andra konsultbyr­åer, men dem valde Kulmuni och Jääskeläin­en inte.

Den läckta korrespond­ensen mellan Jääskeläin­en, regeringsr­ådet Kari Klemm och ministerie­ts kommunikat­ionsdirekt­ör Mikko Koivumaa avslöjar att Klemm föreslog att man skulle kringgå ministerie­ts upphandlin­gsregler. Den direkta upphandlin­gen motiverade­s med argumentet att ministern hade ”specialbeh­ov” inför Finlands EU-ordförande­skap.

Kulmuni medgav förra veckan att en del av konsulthjä­lpen användes för att drilla henne inför offentliga framträdan­den i egenskap av partiordfö­rande för Centern och inte i egenskap av minister. Kulmuni har lovat betala notan ur egen ficka.

Arbets- och näringsmin­isteriet gör även en egen intern utredning om beredninge­n av ärendet och upphandlin­gen av konsultavt­alet som ska publiceras senare. Finansmini­steriet har likaså bett Kulmuni och Tekir redogöra för konsultutb­ildningens innehåll och grunderna för fakturerin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland