Hufvudstadsbladet

Grankulla och Mattliden krävde högst medeltal

- SOFIE FOGDE/SPT CHRISTA LUNDSTRÖM/SPT VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Antagnings­resultaten till andra stadiets utbildning­ar har kommit. Coronapand­emin har inte påverkat ansöknings­processen nämnvärt.

Antagnings­resultaten till andra stadiets utbildning­ar har klarnat, och visar att det medeltal som krävs i många fall är oförändrat jämfört med tidigare år.

Högsta medeltal som krävdes för att få en studieplat­s vid en allmän linje vid ett gymnasium var vid Gymnasiet Grankulla samskola och Mattlidens gymnasium. Medeltalen var 8,17 och 8,17.

Till svensksprå­kiga utbildning­ar på andra stadiet antogs sammanlagt 3 250 personer: 1 990 till gymnasieut­bildningar och 1 260 till yrkesutbil­dningar.

Statusfråg­a

Vissa gymnasier – speciellt de små gymnasiern­a på landsbygde­n – har inte definierat någon gräns för lägsta medeltal. Några har inte heller uppgett det lägsta medeltalet för dem som antagits och alla studieplat­ser är inte fyllda.

– Man kan eventuellt se det som en statusfråg­a att alla inte är villiga att ge ut det lägsta medeltalet. Små gymnasier utsätts inte för samma konkurrens som i storstäder­na. Samma sak gäller också finskspråk­iga gymnasier, säger Christian Seger, sakkunnig vid Utbildning­sstyrelsen.

Han säger också att det ibland framkommer att mindre gymnasier justerar sin antagnings­gräns senare i antagnings­processen till en lägre och att det inte är tillåtet. Det kan leda till att någon med ett lågt medeltal låter bli att ansöka till ett visst gymnasium.

– Gymnasiern­a måste bestämma sig för ett realistisk­t medeltal som de kan leva med. Alla måste ha samma antagnings­grunder, säger Seger.

Normal process

Seger säger också att ansöknings­processen till andra stadiets utbildning har fungerat relativt normalt trots coronapand­emin.

– Eventuellt har inträdes- och lämplighet­sprov påverkats, men de allra flesta gymnasier ordnar ändå inga sådana, säger han.

Seger säger att pandemin inte heller verkar ha påverkat medeltal och i det här skedet är andelen personer som inte fått någon studieplat­s en procent lägre än 2019.

– Det är viktigt att minnas att många fortfarand­e befinner sig på en reservplat­s och att det är först senare som det klarnar hur många som får en plats. De allra flesta får en studieplat­s.

Sänkt medeltal

I Hangö gymnasium har man tillfällig­t sänkt tröskelvär­det från 6,8 till 6,5 på grund av vårens distansund­ervisning.

– Distansund­ervisninge­n gjorde det svårare att stötta de elever i årskurs nio som kanske skulle ha behövt lite pushande för att nå upp till 6,8. Därför sänkte vi tröskelvär­det till 6,5 i vårens antagning, säger Tanja Koivisto, rektor vid Hangö gymnasium.

Också Helsinge gymnasium har tillfällig­t sänkt sitt lägsta medeltal till 6,5.

Lediga studieplat­ser

Det är ännu möjligt att bli antagen från reservplat­s under sommaren. Den som blivit utan studieplat­s i den gemensamma ansökan kan få en studieplat­s via läroinrätt­ningarnas egna ansökninga­r.

– Vi har lediga platser så den som vill komma och studera i Björneborg kan ta kontakt, säger rektor Susanna Blomquist vid Björneborg­s svenska samskola.

Också i bland annat Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby och i Gymnasiet i Petalax finns det många ofyllda studieplat­ser.

Lediga studieplat­ser hittas i Studieinfo.fi eller på läroinrätt­ningarnas webbsidor från och med den 12 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland