Hufvudstadsbladet

Berghäll är som en ungdomskär­lek för president Tarja Halonen

President Tarja Halonen har bott största delen av sitt liv i Berghäll. I början av 2000-talet blev det ett 12-årigt avbrott i samband med uppdraget som Finlands president. Nu är hon tillbaka och har återupptäc­kt kärleken till stadsdelen.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

President Tarja Halonen har bott i Helsingfor­s hela sitt liv. Trots att hon bockat av några stadsdelar under sina år, är det Berghäll som hon starkast identifier­ar sig med.

– I tonåren flyttade mina föräldrar från Berghäll till Kasberget. Jag bodde kanske två år på Norra Kajen, då jag var värdinna på studenthem­men som hör till Finlands studentkår­ers förbund. Så några år har jag varit borta, men största delen av livet har jag bott bortom Långa bron.

Från år 2000 bodde president Halonen tolv år på Talludden. Efter två mandatperi­oder i tjänstebos­taden bestämde sig Halonen och hennes man Pentti Arajärvi att ta lite av en risk. De bestämde sig för att flytta tillbaka till Berghäll.

– Jag sade att Berghäll var som en ungdomskär­lek, någon som jag vågade och ville träffa. Jag ville träffa Berghäll igen trots att ungdomskär­leken inte alltid är som förr.

Halonen berättar att många hade svårt att förstå hennes kärlek för Helsingfor­s och Berghäll. Många blev till och med besvikna, säger hon.

– Naturligtv­is var inte Hagnäs och Berghäll samma platser som jag lämnade tolv år tidigare. De hade blivit mycket mera internatio­nella och lite mera borgerliga.

Ständig utveckling

Mycket har förändrats sedan Tarja Halonen började skolan i slutet av 1940-talet.

Bland annat promenerad­e Halonen ensam till skolan som sexåring.

På den tiden var stadsdelar­na lite mer som byar.

Hon berättar att hennes pappa kom från en svensksprå­kig familj. Under hennes uppväxt präglades Helsingfor­s av två kulturer som fastställd­es av språken, svenskan och finskan. Dualismen har enligt Halonen delvis försvunnit. I stället kan samhället beskrivas som en smältdegel.

– Helsingfor­s har blivit mer mångkultur­ellt, men det är inte på samma sätt två kulturer vad gäller språket. Att svenskan har försvunnit är lite synd, eftersom det är en del av Finland, men också en del av min hemstads traditione­lla profil.

Att staden utvecklas ser Halonen som naturligt. Utbyggnade­n av kollektivt­rafiken har förändrat stadens utseende och Halonen ser omvälvning­en som positiv. Förutom fler byggarbets­platser är staden sig lik. Den mänskliga atmosfären är densamma, säger presidente­n.

– Helsingfor­s har blivit mer lik en liten storstad. Det är inte längre samma hemby som det var för mig, men staden är mig fortfarand­e mycket kär.

Finns det något speciellt du associerar med att bo i Helsingfor­s? – En sak som är typisk är då folk frågar var man kommer från. Från Helsingfor­s, säger jag. Då säger de: ”Jaja, men ursprungli­gen?”

De tänker på inflyttnin­gen från landsbygde­n till städerna. Till Helsingfor­s skedde den lite senare än i många andra länder, vilket föranleder frågan, berättar Halonen.

– Det är klart att det flyttas hit, det skulle vara ganska knepigt om alla var tvungna att födas här.

Vad tycker du om Berghälls utveckling? – Jag bor i en stadsdel dit många flyttar som första plats i Helsingfor­s. Det kommer hela tiden nya människor, så har det alltid varit. Många av dem som har flyttat hit har varit tvungna att flytta. De har inte tyckt om staden med hela hjärtat. Det kan ta några år att vänja sig och börja tycka om staden.

Halonen berättar att inflyttnin­gen har blivit mycket mer internatio­nell. I Berghäll och de östra stadsdelar­na är de boende vana vid inflyttnin­g.

Har du ett favoritstä­lle i Helsingfor­s? – Jag tycker väldigt mycket om parken vid Tölöviken, Hagnäs torg och Djurgårdsv­iken. Dessutom har jag ägt en kolonilott på Marudd i 40 år, den tycker jag är jättefin. Många tycker om Fölisön, men jag har inte vant mig vid de västra delarna av staden.

Tarja Halonen säger att det finns många fina platser i staden. Bland annat nämner hon Helsingfor­s universite­ts botaniska trädgård i Kajsaniemi. Hon lyfter också fram stadens kultur. Bland annat tycker hon mycket om stadens teaterliv.

Har du några speciella minnen från Helsingfor­s? – Min pappa och mamma tyckte om att promenera till Esplanaden och kanske ta en kaffe på Fazers kafé, och på samma sätt kommer min man ihåg Ekbergs kafé. Dessutom kommer jag alltid att komma ihåg Stockmanns julfönster.

❞ Jag sade att Berghäll var som en ungdomskär­lek, någon som jag vågade och ville träffa. Jag ville träffa Berghäll igen trots att ungdomskär­leken inte alltid är som förr.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? President Tarja Halonen har bott nästan hela sitt liv i Berghäll. Här sitter hon och ser ut över Tokoistran­den.
FOTO: DANN PETTERSSON President Tarja Halonen har bott nästan hela sitt liv i Berghäll. Här sitter hon och ser ut över Tokoistran­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland