Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sdagen firas virtuellt i år

På grund av coronaviru­set firas Helsingfor­sdagen virtuellt i år.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Den 12 juni är Helsingfor­s födelsedag och dagen till ära brukar staden vara full av avgiftsfri­a evenemang. Den årliga högtiden firas till minne av att Gustav Vasa den 12 juni 1550 grundade staden i Helsinge socken, vid nuvarande Gammelstad­sfjärden. Det här är första gången hela evenemange­t sker digitalt, sedan staden började fira födelsedag 1959.

Program i urval

I en sändning från Hertonäs gård skördas nypotatis och tittarna får följa med in i hönsgården. (10.00– 12.00)

Soffberätt­elser, en föreställn­ing av Borgbacken­s cirkusskol­a. Föreställn­ingen bygger på artisterna­s personliga erfarenhet­er från de senaste månaderna. (10.00–23.59)

Därtill erbjuds en lektion i nutida dans med Tero Saarinen Company på engelska. (11.00–11.45)

På programmet står bland annat en barnkonser­t med skickliga folkmusikd­uon Mimmit, som sjunger både på svenska och finska, och med svenska och finska stödtecken. (13.00–13.45)

UMO Helsinki Ensemble spelar musik av Ennio Morricone och sånger med Helsingfor­sanknytnin­g. (13.00–14.00)

Aito Collective med bland andra Emma Salokoski bjuder också på en improvisat­onskonsert a cappella riktad till hela familjen. (14.00– 14.45)

Serieverks­tad online. Du behöver tusch eller blyertspen­na men ingen tidigare erfarenhet av serieteckn­ing. (14.00–16.00)

Feelgood-gympa till musik som handlar om Helsingfor­s. Lämplig för alla åldrar och leds av instruktör­er från Friskis&Svettis. (18.00–19.00)

En konsert med skoltsamis­k musik ges på finska, skolt- och enaresamis­ka. (19.00–20.30)

Kvällen avslutas med popstjärna­n Almas virtuella skivutgivn­ingskonser­t. (21.00–22.00)

Utförligar­e informatio­n och fullständi­g programlis­ta finns på evenemange­ts hemsida helsinkipa­iva.fi/sv. För arrangeman­get svarar Helsingfor­s evenemangs­stiftelse och programpun­kterna sänds i stadens egna informatio­nskanaler på Facebook och helsinkika­nava.fi.

Den enhälliga domen som lästes upp i Asker og Baerum tingrett innebär att Philip Manshaus måste sitta av minst två tredjedela­r, det vill säga minst 14 år i fängelse. Den speciellt norska påföljden förvaring innebär att inlåsninge­n sedan kan förlängas ett obestämt antal gånger, om brottsling­en fortfarand­e anses farlig – alltså i praktiken ett livstidsst­raff.

Domstolen gick på åklagare Johan Øverbergs linje, som bland annat underströk att 22-åringen inte visat någon ånger.

– Tvärtom. Han försvarar handlingar­na. Han skulle kunna ha gjort det igen, sade Øverberg enligt nyhetsbyrå­n NTB.

Manshaus advokat Unni Fries hade i stället yrkat att Manshaus skulle frikännas, med argumentet att det råder tvivel om hans tillräknel­ighet. Alternativ­et hade då varit psykiatris­k vård, men så blev det alltså inte.

Trygghet i gungning

22-årige Manshaus själv har under rättegånge­n alltså erkänt handlingar­na, men förnekat att de är brottsliga. Han försöker förklara sig med att han agerat i nödvärn och som en del i en motståndsk­amp. Men han är uppenbart medveten om att samhället ser det annorlunda.

– Jag inbillar mig inte att jag frikänns. Jag väntar mig en fällande dom och ett hårt straff, sade han i tingsrätte­n.

Det var den 10 augusti förra året som han mördade sin 17-åriga styvsyster i deras hem, och sedan gick till attack mot al-Noor Islamic Centre i Baerum utanför Oslo.

– De här handlingar­na sätter tryggheten vi ska ha i Norge, oavsett tro eller etnicitet, i gungning, sade Øverberg i sitt anförande i tingsrätte­n i maj.

Attacken mot al-Noor Islamic Centre blev dock ett fiasko ur Manshaus synvinkel – moskébesök­are övermannad­e honom innan någon hann skadas. I förhör har högerextre­misten sagt att han hade för avsikt att döda så många som möjligt.

I en video som Manshaus spelade in i bilen på väg till moskén syns han sjunga. När han kommer fram och upptäcker att parkerings­platsen är tom utbrister han dock ”fan, det är ju ingen här!”. Därefter följer dramatiska scener då han öppnar eld och folk börjar skrika, innan han blir övermannad.

Kontakt med nazister

Manshaus hade även andra planer, enligt papper som hittades på hans säng och som tidningen Nettavisen har fått tillgång till. Bland annat ville han köra in i fotgängare i den invandrart­äta Oslostadsd­elen Grønland.

Före dådet hade Manshaus varit i kontakt med Den nordiske motstandsb­evegelsen (DNM), den nynazistis­ka organisati­on som går under namnet Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) i Sverige och Finland. DNM antas inte ha varit inblandat i planerna, men en tidigare medlem i gruppen kallades som vittne i rättegånge­n.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Så här såg det ut på Radio Suomipops gratiskons­ert förra året.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Så här såg det ut på Radio Suomipops gratiskons­ert förra året.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/TT-NTB SCANPIX ?? Den terrormiss­tänkte Philip Manshaus i rätten. Bilden är från i maj i år.
FOTO: LISE ÅSERUD/TT-NTB SCANPIX Den terrormiss­tänkte Philip Manshaus i rätten. Bilden är från i maj i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland