Hufvudstadsbladet

När spårvagnen dundrar förbi vet Eva Stockmann att hon är hemma

Eva Stockman är född här, hon har varit barn här, hon har vuxit upp här och jobbat här. ”Hem” är för henne spårvagnen­s skrammel, doften av syrener och kaffe men också det monumental­a i kvarteren kring Senatstorg­et. Helsingfor­s är navet i hennes liv.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Eva Stockmann bor i Munksnäs, är uppväxt i Tölö och har bott i Helsingfor­s hela sitt liv.

– För den som är född på landsorten är hembyn viktig. För oss som är födda i staden är stadsdelen det man återkommer till. Varje gång jag åker spårvagn förbi Hesperiaga­tan tittar jag om det lyser i våra gamla fönster, för att se om någon är hemma.

Eva Stockmann blev pensionär för ungefär tio år sedan från jobbet som arkivchef på Brages pressarkiv. Hon har också ägnat mycket tid åt Fruntimmer­sföreninge­n, där hon var ordförande i nästan 30 år. Numera är hon hedersordf­örande och ser insatsen för äldrevårde­n i Helsingfor­s som sitt livsverk.

Hon berättar att vardagen och fritiden såg annorlunda ut på femtiooch sextiotale­t.

– Det fanns mycket lite sådant som i dag kallas för hobbyer. Man var ute och lekte med sina kompisar, sen kom man hem, åt och gick och lade sig.

Vad betyder det för dig att vara helsingfor­sare? – Det betyder att jag bor i landets huvudstad. Det här är navet i mitt liv, jag har svårt att tänka mig någon annan stad. Här är jag född, uppvuxen, här har jag studerat och allt som hör därtill. Staden är så mycket, här finns både högt och lågt, vitt och brett.

Stockmann berättar att hon inte är bilburen utan att hon i stället åkt mycket kollektivt­rafik. Om hon måste välja bland de kollektiva fortskaffn­ingsmedlen tar hon helst spårvagnen, ”spåran”.

– För mig betydde treans spårvagn väldigt mycket. Som barn åkte vi treans åtta och lärde oss Helsingfor­s. Från Eira till Berghäll, från öster till väster och plötsligt var man tillbaka på hemhållpla­tsen. Det var en bra runda, man kunde sitta och tjattra och samtidigt lära sig stadens geografi.

De monumental­a byggnadern­a och kvarteren vid Mannerheim­vägen, Salutorget och Senatstorg­et är något som Stockmann högaktar. Med iver berättar hon även om hur det är att uppleva Helsingfor­s.

– Det som jag även förknippar med min stad, särskilt den här årstiden, är de fantastisk­a syrenerna som slår ut. De är fenomenala och har en alldeles speciell doft. Andra doftminnen har jag från SOK:s kafferoste­ri vid Sturegatan, likaså doften av struvor vid Ekbergs bageri kring första maj.

Säkerheten och stadens institutio­ner har möjliggjor­t ett helt liv här, menar hon.

– Staden känns trygg och här finns god tillgång på sjukvård, läroinrätt­ningar, universite­t och högskolor. Med tanke på barn har det varit mycket viktigt.

Hur tycker du Helsingfor­s har förändrats under din livstid? – I första hand är det trafikmäng­den som har ökat oerhört, det kommer man inte ifrån. Men så är det i en levande stad. Gatubilden har också förändrats, den är mycket mera internatio­nell i dag. Då man flanerar på stadens gator så är det så mycket fler turister i dag.

Hon berättar att staden har blivit öppnare och friare. I dag kan man dricka på allmän plats och ordna picknick i stadens parker, något som inte var möjligt tidigare. På samma gång har prydlighet­en lidit en aning.

– Förr gick en myndig parkvakt omkring i parkerna med käpp i handen och hötte åt barnen om de lekte på gräsmattan.

Hon minns även tiden då det fanns stora industrier innanför stadens gränser. Hon nämner Arabia och Sinebrycho­ffs bryggeri som hade synliga skorstenar. I deras ställe finns nu kontor.

Finns det något speciellt som du förknippar med Helsingfor­s? – Jag minns ljudbilder från när jag var barn, speciellt efter somrarna i skärgården. När man hörde spårvagnar­na dundra förbi på Mannerheim­vägen, då visste man att man kommit hem, berättar hon.

❞ Staden har blivit öppnare och friare. Men prydlighet­en har lidit en aning.

Världens mest försummade kriser, majoritete­n av dem på den afrikanska kontinente­n, kommer att förvärras ytterligar­e av coronapand­emin. Ländernas vårdsystem kan inte hantera hälsokrise­n, varnar hjälporgan­isationen NRC.

Coronaviru­sets spridning kommer att leda till ökat mänskligt lidande i många länder, enligt NRC:s årsrapport. Där listas de tio mest förbisedda kriserna, varav nio pågår på den afrikanska kontinente­n.

”Covid-19 sprider sig i Afrika och många av de mest försummade samhällsgr­upperna är redan sargade av pandemins ekonomiska chockvågor”, skriver NRC-chefen Jan Egeland i ett uttalande.

Kamerun toppar NRC:s lista för andra året i rad. Landet är skådeplats för våldsamma sammandrab­bningar mellan regeringss­tyrkor och separatist­er, som i oktober 2017 utropade självständ­ighet i en engelskspr­åkig region. Närmare 3 000 människor har dödats under konflikten och närmare 700 000 människor har tvingats fly från sina hem.

De tre kriteriern­a för att hamna på NRC:s lista är brist på ekonomiskt stöd, avsaknad av mediebevak­ning samt politisk och diplomatis­k försumligh­et.

Trots en ”tornado” av nödsituati­oner ignoreras ländernas rop på hjälp, enligt Jan Egeland.

”Vi behöver visa solidarite­t med dessa konfliktdr­abbade samhällen, nu mer än någonsin, så att viruset inte blir ytterligar­e en outhärdlig katastrof i det otal kriser som de redan står i”, skriver Egeland.

På andra plats kommer KongoKinsh­asa och på tredje Burkina Faso, som är med på listan för första gången.

Hittills har närmare 200 000 coronaviru­sfall konstatera­ts i Afrika, där över 5 300 döda har rapportera­ts enligt Afrikanska unionens smittskydd­sinstans.

Venezuela är det enda landet på listan som inte ligger i Afrika.TT

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Eva Stockmann är helsingfor­sare in i märgen och bor nu i Munksnäs.
FOTO: DANN PETTERSSON Eva Stockmann är helsingfor­sare in i märgen och bor nu i Munksnäs.
 ?? FOTO: EDWIN KINDZEKA MOKI/TT-AP, ARKIV ?? ■
Soldater vid en militärpos­t i Kamerun.
FOTO: EDWIN KINDZEKA MOKI/TT-AP, ARKIV ■ Soldater vid en militärpos­t i Kamerun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland