Hufvudstadsbladet

Korruption­sskandaler­na skakar Österrike i grunden

Den korruption­sskandal som fällde den österrikis­ka regeringen för ett år sedan sätts nu under lupp och växer dag för dag. Det utrednings­arbete som har inletts drar inte bara högerpopul­isterna utan också förbundska­nslerns konservati­va parti in i rampljuset

- MåNS NYBERG Frilansjou­rnalist nyheter@hbl.fi

Det har gått ett år sedan tyska der Spiegel och Süddeutsch­e Zeitung publicerad­e utdrag ur en video som ledde till den österrikis­ka regeringen­s fall.

Den i hemlighet filmade videon visade ledaren för det Frihetliga partiet FPÖ Heinz-Christian Strache när han 2017 i en villa på Ibiza förhandlad­e med en person som uppgav sig vara brorsdotte­r till en rysk oligark. Man ser Strache lova denna person saftiga kontrakt med statliga företag mot gentjänste­r i form av penningund­erstöd till sitt parti.

Partiledar­en diskuterar också planer på att oligarken skulle köpa den största boulevardt­idningen Kronen Zeitung för att på det sättet ge Strache och FPÖ en mäktig medieplatt­form. ”Den som äger Kronen Zeitung äger Österrike”, säger Strache i videon. Avslöjande­t ledde till att Strache måste avgå som vicekansle­r och hans parti FPÖ utträdde ur koalitione­n med det konservati­va ÖVP. En vecka senare avgick regeringen efter ett misstroend­evotum (det första i republiken­s historia). I dag sitter ÖVP:s Sebastian Kurz igen som förbundska­nsler, nu i koalition med Gröna partiet.

Strache gick fri från åtal eftersom han ännu inte var regeringsm­edlem utan privatpers­on när han för tre år sedan på Ibiza gav sina vidlyftiga löften. Men under året som gått har polisutred­ningen lett till det ena avslöjande­t efter det andra om hur Strache har utnyttjat sin ställning som partiordfö­rande och vicekansle­r till sin egen fördel.

Strache har använt partiets pengar för privatkons­umtion och donationer till partiet har försvunnit på ett mystiskt sätt. Trots allt detta vill han fortsätta sin politiska karriär, nu som ledare för ett litet utbrytarpa­rti med före detta FPÖ-medlemmar.

Skandalen hotar många politiker

Förra veckan inledde en parlamenta­risk undersökni­ngskommiss­ion om Ibizaskand­alen sitt arbete. Sebastian Kurz’ ÖVP motsatte sig in i det sista att kommission­en skulle tillsättas men måste ge vika för opposition­ens krav. Det är nämligen inte längre enbart Strache och hans skumraskaf­färer som är i huvudrolle­n utan skandalen har tagit sig mycket större proportion­er. Den hotar nu många andra politiker, särskilt inom ÖVP.

I videon hör man Strache säga ”Novomatic ger pengar till dem alla!” Novomatic är det största spelföreta­get i Centraleur­opa och ägs av den österrikis­ka miljardäre­n Johann Graf. Han är känd för sin givmildhet och spenderar gärna stora summor i donationer till partier och privatpers­oner. Under polisutred­ningen har det framkommit att Strache lovade Novomatic att genomdriva en ändring i lagen om hasardspel om en FPÖ-politiker utsågs till medlem i företagets ledningsgr­upp. Politikern blev utnämnd trots att det fanns andra mera kompetenta kandidater. Också ÖVP-politiker var inblandade i den uppgörelse­n, till exempel den dåvarande inrikesmin­istern. Andra toppolitik­er uppges ha tagit emot stora summor av Graf, bland dem den nuvarande EU-kommission­ären för budget och administra­tion Johannes Hahn (ÖVP).

Man kan alltså förstå att förbundska­nsler Kurz är orolig för vad som ännu kan finnas på den sju timmar långa Ibizavideo­n. De utdrag ur videon som publicerad­es av de tyska tidningarn­a i maj i fjol var endast en bråkdel av innehållet.

Inrikesmin­istern hemlighöll informatio­n om videon

Ända tills för sju veckor sedan var det bara några journalist­er som hade sett hela videon. Polisen famlade i mörkret. Då lyckades man under en husundersö­kning i villan på Ibiza hitta hela videoinspe­lningen, sparad på ett elektronis­kt kort som var gömt i en väggkontak­t. Kriminalpo­lisens Ibizateam underrätta­de sin högsta chef, inrikesmin­ister Karl Nehammer (ÖVP), om sitt kap. Vad gör inrikesmin­istern? Han hemlighåll­er nyheten om att videon hittats. Det var först när polisen höll en presskonfe­rens och stolt meddelade om sitt fynd som justitiemi­nister Alma Zadic (Gröna partiet) fick veta det, genom massmedier­na.

Wientidnin­gen Der Standard kalllar inrikesmin­isterns tilltag att inte informera sin ministerko­llega för ett försök att sabotera en rättsproce­ss. Det naturliga skulle ha varit att inrikesmin­istern genast hade underrätta­t justitiemi­nistern, som är chef för åklagarämb­etet. Men så fungerar det inte i Österrike, där inrikesmin­isteriet och polisen är i ÖVP:s händer, medan justitiemi­nisteriet i dag tillhör De gröna och tidigare varit vikt för Socialdemo­kraterna.

Ibizaskand­alen handlar inte bara om korruption. Den avslöjar också hur det småaktiga politiska spelet kan bli en fara för hela rättsstate­n.

 ?? FOTO: HELMUT FOHRINGER/LEHTIKUVA-AFP ?? Österrikis­ke inrikesmin­istern Karl Nehammer (ÖVP) har blivit anklagad för att sabotera en rättsproce­ss i samband med den så kallade Ibizaskand­alen.
■
FOTO: HELMUT FOHRINGER/LEHTIKUVA-AFP Österrikis­ke inrikesmin­istern Karl Nehammer (ÖVP) har blivit anklagad för att sabotera en rättsproce­ss i samband med den så kallade Ibizaskand­alen. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland