Hufvudstadsbladet

Vi har ett utbrett diskrimine­ringsoch rasismprob­lem

-

Mordet på George Floyd som utfördes av uniformera­de poliser i tjänst, har trots coronaepid­emin gett upphov till en historiskt stor och global rörelse för antirasism och jämlikhet: Black Lives Matter. Bloggar, podcaster, Instagram och stora etablerade medier har alla fyllts med viktiga vittnesmål om hur det känns att leva med rädslan som en del av sin vardag, och om den strukturel­la diskrimine­ring som tagit olika former, men ändå pågått i århundrade­n i USA.

Ett samhälle där ens hudfärg och klasstillh­örighet definierar ens sannolikhe­t att hamna i fängelse, att vara fattig, att få coronasmit­ta eller att bli mördad av poliser i tjänst under en kvällsprom­enad är inte ett fritt eller jämlikt samhälle. Det är inte en demokrati. Det är många som på ett mycket viktigt sätt fört fram att det äntligen är dags att lyssna och ge utrymme för de vittnesmål många av oss behöver höra. Vittnesmål som får alla som har privilegie­t att inte bli utsatta för strukturel­l diskrimine­ring och normaliser­ad rasism att vidga sin uppfattnin­g och som medverkar till en ökad förståelse om hur vanligt det är. Black Lives Matter är en kamp vi alla ska delta i, en kamp där solidarite­t och gemensamma ställnings­taganden behövs för att genomföra de samhälleli­ga förändring­ar som absolut behövs.

Samtidigt som det är värt att lägga märke till att också de globala solidarite­tsproteste­rna väldigt långt kretsar just kring USA, är det viktigt med analyser och reflektion­er om rasism överallt, också i Finland.

Diskrimine­ringsombud­smannen publicerad­e i tisdags en rapport om afrofinlän­dares upplevelse­r i Finland. Det är verkligen sorglig läsning. Rasism och diskrimine­ring är vardag för finländare med afrikansk bakgrund. Merparten av deltagarna i undersökni­ngen blir utsatta för diskrimine­ring varje månad, varje vecka eller till och med varje dag. Speciellt vanligt är det att bli offer för trakasseri­er på olika offentliga platser, i arbetet eller som arbetssöka­nde. Även offentliga tjänster som social- och hälsovårde­n omnämns specifikt och en femtedel uppger att de blivit offer för etnisk profilerin­g av poliser.

Det som definitivt innebär det absolut största och katastrofa­la misslyckan­det för vårt samhälle, är att hela 67 procent av deltagarna i undersökni­ngen berättar att trakasseri­erna och diskrimine­ringen börjat redan som barn, då de deltagit i småbarnspe­dagogiken eller den grundlägga­nde undervisni­ngen. Redan sedan tidigare vet vi att det i Finland existerar rasifierad­e strukturer bland annat inom elevhandle­dningen, där många elever med utländskt påbrå blir uppmanade att söka till yrkesutbil­dningen och speciellt närvårdaru­tbildninge­n, trots att de egna ambitioner­na kanske varit något helt annat. Till råga på allt har själva utredninge­n om trakasseri­er blivit föremål för nättrakass­erier och nätsabotag­e.

Vi har med andra ord ett utbrett diskrimine­ringsoch rasismprob­lem i Finland. Det är ett demokratip­roblem, ett människorä­ttsproblem, ett jämlikhets­problem. Vi måste satsa ännu mer och med ännu större kraft på att både inom undervisni­ngen och småbarnspe­dagogiken trygga alla barns och ungas rättighete­r till jämlik behandling och på att bryta alla diskrimine­rande strukturer.

”Speciellt vanligt är det att bli offer för trakasseri­er på olika offentliga platser, i arbetet eller som arbetssöka­nde.”

LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland