Hufvudstadsbladet

Skapa en rimlig lönenivå

- TUOMO SUOMINEN Helsingfor­s

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Jag applåderar huvudstads­regionens bildnings- och stadsdirek­törers gemensamma krav på att finansieri­ngen måste tryggas för att skapa ännu fler studieplat­ser inom småbarnspe­dagogiken (HBL Debatt 8.6). Men kommer dessa studieplat­ser verkligen att fyllas så länge lärare inom småbarnspe­dagogiken sitter i lönegropen? När det gäller att välja studieplat­s, hur många är intressera­de av tre års studier för att utexaminer­as på kandidatni­vå till ett krävande lärararbet­e med nätt och jämnt lagstadgad minimilön?

Initiative­n för en rimlig lönenivå för lärare inom småbarnspe­dagogiken tycks glömmas snabbt. Vem minns ”Lekpengar duger inte!”-protesten för två år sedan? (HBL 22.4.2018). Nu under coronakris­en är småbarnspe­dagogiken en för samhället viktig resurs, inte endast för att den möjliggör vård-, säkerhets- och transporta­rbetarnas (och många andras) arbete genom att ta hand om deras barn, men att den även i undantagss­ituation sökte alternativ­a lösningar (bland annat digitala plattforma­r) för att kunna fortsätta erbjuda en kvalitativ småbarnspe­dagogik åt alla familjer och försäkra alla barns och familjers jämlikhet.

Det är värt att komma ihåg att småbarnspe­dagogikens personal är på jobbet även på bekostnad av sin egen hälsa. Hoppas att beslutsfat­tarna insisterar likaväl på att finansieri­ngen måste tryggas för att skapa en rimlig lönenivå inom småbarnspe­dagogiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland