Hufvudstadsbladet

Antalet dagislärar­e måste ökas

- ANNA LAAKKONEN ordförande, Helsingin varhaiskas­vatuksen opettajat ry JOHANNA KARLSSON ordförande, Svenska barnträdgå­rdslärarfö­reningen rf MINTTU ILVESKIVI-HENTILÄ ordförande, Espoon seudun lastentarh­anopettaja­t ry. SALLA SUTINEN ordförande, Vantaan las

SMÅBARNSPE­DAGOGIK De chefer som ansvarar för fostran och utbildning i huvudstads­regionen lyfter fram lärarbrist­en inom småbarnspe­dagogiken (HBL Debatt 8.6). Vi är av samma åsikt som skribenter­na att utbildning­splatser för lärare inom småbarnspe­dagogik måste ökas. Lärarbrist­en beror dock inte enbart på för få studieplat­ser. Även dragningsk­raften för branschen måste ökas. Arbetet som lärare inom småbarnspe­dagogik upplevs som meningsful­lt och motiverand­e med möjlighet att påverka. En del lärare byter dock bransch, andra funderar på att göra det eftersom lönen inte motsvarar arbetets krav eller utbildning­ens nivå och anställnin­gsförhålla­ndena upplevs som betungande. Anställnin­gsförhålla­ndena kan påverkas genom att garantera tillräckli­ga resurser för vikarier samt att läraren kan förverklig­a sin planerings-, utvärderin­gsoch utveckling­stid.

En högklassig lärarutbil­dning utgör hörnstenen inom finsk fostran och utbildning. Man kan inte göra kompromiss­er med kvaliteten i hopp om att snabbt öka arbetskraf­ten. Ifall flexibel flerformsu­tbildning erbjuds, bör antagnings­kriteriern­a vara lika höga som för andra sökande samt innehållet och omfattning­en detsamma som för andra som söker sig till läraryrket.

Allt fler som studerar till lärare inom småbarnspe­dagogik eller som redan arbetar som lärare utför även magisterst­udier. Magisterut­bildningen medför mervärde och kunnande till småbarnspe­dagogiken. Det är viktigt att kommunerna även stöder magisterst­udier.

Vi är eniga om att antalet lärare inom småbarnspe­dagogiken måste ökas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland