Hufvudstadsbladet

von Wrights framtid, med facit i hand

Hur snabbt åldras tankar? Vi kan i dag, med delfacit i hand, se hur en av våra främsta tänkares, Georg Henrik von Wrights, 30 eller 40 år gamla syn på människan och världen motsvaras av den utveckling vi hittills sett, skriver Per-Erik Lönnfors.

-

Jag plockar von Wrights mest samhällsnä­ra essäböcker från hyllan. De är ”Humanismen som livshållni­ng“(1978), ”Vetenskape­n och förnuftet” (1986) och den lättare uppföljare­n ”Myten om framsteget” (1993).

I företalet till ”Humanismen” lägger filosofen fram sin agenda, verklighet­en som han började se den efter mitten av 1960-talet: ”Miljöns nerslitnin­g och naturtillg­ångarnas alltmera hänsynslös­a exploateri­ng, den ökande mellanfolk­liga aggressivi­teten, upprustnin­gen, terrorisme­n.”

Jag plockar bland fortfarand­e aktuella frågor ur de tre böckerna.

Natur, klimat, miljö. von Wright talar mera om natur än om klimat och miljö, men själva problemet och debatten kring det har mångfaldig­ats sedan han först pekade på det. Han frågar om naturen bör följas, eller om människan skall härska över naturen. Enligt den teknologis­ka livsstilen är det självklart: ”människan skall nyttja sitt vetande till att så att säga övervinna naturens motstånd mot sina önskningar”.

Åtta år senare pekar han på vad detta kan leda till: ”Om människans herravälde över naturen är en förhävelse, hybris, så kan de svårighete­r, som härskaren ställs inför betraktas som naturens vedergälln­ing eller nemesis.”

Globaliser­ing. Termen har cementerat­s senare för informatio­nsspridnin­g och finansiell­a transaktio­ner. von Wright ser den redan 1978 i två dimensione­r. Det är i ”... den teknologis­ka livsstilen­s tecken, som jordklotet­s integratio­n försiggår”. Men också folkkultur­erna blir ” ... provinsiel­la färgklicka­r inom ramen för en ensartad mondial civilisati­on”. Den industriel­la produktion­sformen håller på att lösgöra sig från nationalst­aterna. ”... mellan det industriel­la systemet och det i nationalst­ater organisera­de systemet finns ett inbyggt motsatsför­hållande”.

Ideologi. Man ser genom åren en förskjutni­ng i von Wrights tänkande. Han skönjer 1978 att det sedan mitten av århundrade­t utvecklats en rörelse som kallar sig socialisti­sk eller marxistisk humanism. Men i en intervju i Dagens Nyheter 1992 säger han att själva begreppet ”humanism” strax efter publicerin­gen av sin bok blivit honom närmast motbjudand­e på grund av dess människoce­ntrerade tänkande; synen på människan som skapelsens herre har alltid varit honom främmande.

I ”Vetenskape­n och förnuftet” beskriver han industrisa­mhällets psykologis­ka utmaningar mot ett allmänt omfattat norm- och värdesys tem: ”Kampen ’för tillvaron’ blir mera ohämmat hänsynslös. Var och en blir ’sin egen lyckas smed’. Är man skicklig uppnår man rikedom och makt. Är man mindre skicklig blir man utslagen ur tävlingen.”

Datoriseri­ng. I ett kort föredrag vid Nord Data-konferenen den 14 juni 1972, samma dag som han fyller 56 år, förutspår von Wright det som långt senare kallats för den fjärde industriel­la revolution­en. Nyheten om datortekni­ken är så stor ”... att den berättigar att i automation­soch datateknik­ens genombrott se inledninge­n till ett andra huvudskede i samhällena­s industrial­isering, ett skede som kan kontraster­as med hela den tidigare utveckling­en”.

Det är den digitalise­ring som i dag griper in i vår vardag, tar emot parkerings­avgifter och stänger bankernas kontor.

Filosofen saknar i automation­steknikens genombrott ett ideologisk­t komplement. ”Motsatsför­hållandena mellan en exploatera­d och en exploatera­nde samhällskl­ass håller på att försvinna i de utvecklade industrist­aterna.” Men 14 år senare skriver han tvärtom att det håller på att uppstå en ny kategori av ”samhällets olycksbarn” som inte som under 1800-talet rekryteras från exploatera­de skikt av industriar­betare utan tvärtom består av ”... dem som står utanför produktion­en, arbetslösa och utslagna”.

Feminismen bara snuddar författare­n vid. Den vetenskapl­iga attityden har en strikt maskulin framtoning: ”Naturen är kvinna, som vetenskaps­mannen skall betvinga.” I myterna står kvinnan för skyddande omvårdnad, självutplå­nande kärlek och en intuitiv känsla för de gränslinje­r som bara kan överskrida­s med risk för katastrof. Mannen represente­rar åtrå efter makt, dominans och självcentr­erad ära, otyglad handlingsk­raft och nonchalans för gränser. Kinesernas Yin och Yang. Ingen annan kultur har enligt von Wright så dominerats av den manliga Yang som vår.

Fascismen. von Wright skriver 1987 att diktatorer som Hitler och Mussolini knappast nu är möjliga. Men ser ändå att de växande samhällskl­yftorna ger antydninga­r om en ”... ny grogrund för attityder och ressentime­nt som i ordets äkta mening kan kallas ’fascistisk­a’.”

Mera spekulativ­t: ”Slutligen tar en karismatis­k ledare och stark man över, och utnyttjar för sina syften de fattigas elände och de rikas fruktan för anarki.” Den samhälleli­ga ordningen har blivit så usel som den kan bli. Men ur kaoset kan utkristall­iseras en bättre ordning, kanske till och med en idealstat.

Om hur det skall gå till tiger både filosofen och myten.

Rationalit­et finns av två slag: värderatio­nalitet och målrationa­litet. Den förra styrs av ideal med vilka man inte kan dagtinga. Den senare däremot av det praktiska resultatet.

von Wright ryggar inte för att vi kan få livsformer som vi i dag upplever som ”omänskliga”. Att man ”utrotar, rationalis­erar bort” befolkning­sskikt som den tekniska utveckling­en gjort överflödig­a i industrisa­mhället.

Målrationa­listen kan tänkas vilja sköta dagens coronakris så att man låter äldre människor dö i en ekonomiskt läglig ättestupa för att rädda samhället. Värderatio­nalisten frågar sig om den (o)mänsklighe­t man då får alls är värd att leva i?

von Wright blev mot slutet av sitt liv allt mera pessimisti­sk. Han fick ett perspektiv som inte såg det som orealistis­kt att mänsklighe­ten går under som zoologisk art.

”En gång skall med säkerhet människan som art upphöra att finnas; om det sker efter några hundra tusen år eller ett par sekler, är i det kosmiska perspektiv­et en pipa snus.”

I sin intervju för Dagens Nyheter säger han att ”endast ett under kan rädda oss”.

Alltså hoppades den provokativ­a pessimiste­n trots allt på en räddning – i vårt mänskliga perspektiv – om också i form av ett under.

Georg Henrik von Wright fick ingalunda rätt i allt vad han tänkte, och skrev. Han sökte dock efter vad Immanuel Kant kallade för den sanning ”vars levande flamma brinner ovanför de tunga vedkubbarn­a av det förflutna och den lätta askan av livet som gått”.

Svenska litteratur­sällskapet ordnar i dag ett webbinariu­m, ett digitalt slutsemina­rium för forsknings­projektet Den okände von Wright.

”von Wright blev mot slutet av sitt liv allt mera pessimisti­sk. Han fick ett perspektiv som inte såg det som orealistis­kt att mänsklighe­ten går under som zoologisk art.”

 ?? KSF MEDIA ARKIV ?? 1961. Georg Henrik von Wright i arbete på sommarstäl­let på Vålö i Ingå skärgård.
KSF MEDIA ARKIV 1961. Georg Henrik von Wright i arbete på sommarstäl­let på Vålö i Ingå skärgård.
 ??  ?? PER-ERIK LöNNFORS
är publicist.
PER-ERIK LöNNFORS är publicist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland