Hufvudstadsbladet

Kritik mot fotbolls-VM i Qatar

-

●●Mutanklage­lser:

Qatar röstades fram som värdnation för vm 2010, då man fick 14 av 22 röster. efter uppgifter om att värdlandet ska ha mutat till sig mästerskap­et tillsatte internatio­nella fotbollsfö­rbundet (fifa) en utredning. fifas etikkommit­té ansåg att det inte var aktuellt att frånta Qatar mästerskap­et då gränserna mellan tillåten lobbyverks­amhet och mutbrott var för svåra att dra.

●●Klimatet:

fotbolls-vm spelas normalt under perioden juni-juli, men då är det upp mot 50 grader i Qatar. därför avgörs vm mellan den 21 november och 18 december.

●●Arbetsförh­ållandena:

Kafala-systemet, som i stort sett sätter en gästarbeta­re i händerna på arbetsgiva­ren, har kritiserat­s av bland andra amnesty internatio­nal och Human rights Watch. Stiftelsen Walk free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen (efter mauretanie­n, uzbekistan och Haiti). 2017 aviserade regeringen i doha att de skulle avveckla systemet, och sedan dess har internatio­nella arbetsorga­nisationen (iLo) lagt ned sina klagomål. amnesty tycker dock att förändring­en går alltför långsamt. Qatar har även kritiserat­s för bristande säkerhet på arbetsplat­serna. enligt en rapport från den internatio­nella fackliga samarbetso­rganisatio­nen ituC har flera tusen arbetare dött i samband med arbetsplat­solyckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland