Hufvudstadsbladet

Fifa vänder blicken åt andra hållet

- JONAS VON WENDT reporter

Nya rapporter från Qatar gör gällande att hundratale­t inhyrda arbetare tvingats jobba i sju månader utan lön. Då de började klaga svarade kungadömet på sättet översittar­e brukar svara: Med hårdhandsk­arna.

Fifa-ordförande­n Gianni Infantino har upprepade gånger tagit Qatar i försvar och lovat att VM 2022 i fotboll kommer att bli ett VM som är fritt från all diskrimine­ring.

Däremot har Infantino och hans organisati­on inte gjort någonting alls för att förbättra förhålland­ena för de tusentals inhyrda arbetare som under slavlika förhålland­en jobbar på stadionbyg­gena i landet. Många har dött och i Qatar har arbetarna, främst från Asien, endast skyldighet­er. Rättighete­r, i synnerhet inte mänskliga, intressera­r sig emir Tamim bin Hamad inte för om det inte finns någonting för honom eller hans allsmäktig­a familj att vinna på det.

Fifa kunde och borde för länge sedan ha satt ner foten och tagit värdskapet av Qatar. Men ”teflonorga­nisationen” med Herr Teflon, också känd som Gianni Infantino, har envetet hållit fast vid sin absurda plan att arrangera ett VM i en öken. I ett land utan några fotbollsmä­ssiga anor, i ett land som är känt för att köpa in idrottare, i ett land där inte ett enda fotbollsst­adion till borde ha byggts.

Att det bevisats att Qatar fick VM efter tämligen omfattande korruption och mutor intressera­r inte heller Fifa.

arbetare isoleras, får undermålig mat, lever i allt annat än sanitära förhålland­en, får sina pass beslagtagn­a och får lön då staten behagar utbetala monetära ersättning­ar. Det låter

som slaveri men i jakten på rika samarbetsp­artner och länder som inte tar så allvarligt på spelregler en stor del av den civilisera­de världen tar för givna brukar Fifa blunda. Så har organisati­onen gjort i årtionden och arvet efter en av alla tiders mutkolvar, den framlidne Fifa-ordförande­n Joao Havelange, lever och mår bra.

de senaste, chockerand­e uppgiftern­a, från Qatar som Amnesty Internatio­nal kommer med vet att berätta att arbetare blivit utan lön sedan juli 2019.

Företaget Qatar Meta Coats hävdar att bolaget har ekonomiska problem och att löneutbeta­lningen därför haltat. Rimmar lite illa då man vet att den qatariska staten står bakom bolaget och att det lilla kungadömet hör till världens rikaste länder.

Missnöjet bland arbetarna har staten reagerat på på ett sätt som inte torde förvåna någon. Genom att dra in arbetstill­stånden vilket tekniskt sett ger landet möjlighet att utvisa de inhyrda arbetarna.

Är man snäll kan man kalla det översitter­i. En del skulle kalla det tyranneri.

”Fifa kunde och borde för länge sedan ha satt ner foten och tagit värdskapet av Qatar.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland