Hufvudstadsbladet

Kanonsuccé i premiären – Pulli satte finskt rekord

Kristian Pulli inledde friidrotts­säsongen med att förpassa Tommi Eviläs finska rekord i längdhopp till historien.

- MARCUS LINDQVIST

Viipurin Urheilijat­s Pulli hade perfekt medvind i säsongens första hopp i Esbo: +1,8 m/s är fortfarand­e tillåtet, då 2 m/s är gränsen. Det var också varmt, så förhålland­ena var utmärkta.

Han klarade direkt 827 cm, vilket är nytt finskt rekord. Tommi Evilä satte det gamla finska rekordet 822 cm för tolv år sedan i Göteborg.

– De första hoppen kändes direkt lätta och avslappnad­e och löpningen gick bra. Det första hoppet var ändå längre än jag trott, fast det kändes lätt, säger Pulli.

Han tillbringa­de två månader under våren i USA, tillsamman­s med Kristian Bäck, Eero Haapala och häcklöpare­n Annimari Korte. Satsningen gav resultat.

– Jag var i bra form redan under våren i USA. Då jag kom tillbaka till Finland sjönk formen lite i det kallla vädret, men nu är formen på uppåtgåend­e igen, säger Pulli.

Han hoppade tre gånger över åtta meter i Alberga. Han klarade också 802 cm och 813 cm. Före den här säsongen var hans PB 807 cm.

– Den största förändring­en jämfört med tidigare är en ny teknik. Jag saxar tre och en halv gång, vilket har gett mera längd i hoppet.

Det är en ovanlig teknik, som används annanstans, säger Pulli.

Kvalgränse­n till OS i Tokyo är 822 cm, men det internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics har beslutat att det inte går att kvala in till OS under den här säsongen på grund av covid-19. Det betyder att Pullis resultat inte kvalificer­ar honom för OS.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Kristian Pulli i Sverigekam­pen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Kristian Pulli i Sverigekam­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland