Hufvudstadsbladet

Floyd hedras med tyst minut

När PGA-touren är tillbaka manifester­ar spelarna mot rasism. En tyst minut ska hållas under varje runda till minne av George Floyd.

- TT-AFP

När 46-årige George Floyd dödades i Minneapoli­s för drygt två veckor sedan filmades det brutala polisingri­pandet i 8 minuter och 46 sekunder. 8.46 är därför också tiden då PGA-tourtävlin­gen Charles Schwab Challenge i Fort Worth ska tystna varje dag. Förre världsetta­n Jordan Spieth tycker att det är viktigt att touren visar sin solidarite­t med USA:s svarta befolkning.

– Jag tycker att det är en fin sak att göra med tanke på vad som har hänt, säger amerikanen.

Spanske världstvåa­n Jon Rahm är en uttalad supporter till Black Lives Matter-rörelsen och pratar också om vikten av att tydligt ta ställning inför veckans tävling, som blir den första sedan coronapand­emin stoppade allt spel i mars.

– Jag har aldrig blivit utsatt rasistiskt på grund av min hudfärg, men jag har haft vissa erfarenhet­er. Och det är ingen bra känsla, säger han.

Det är ett stjärnspäc­kat golfgäng som har samlats i Texas. 15 av världens 20 bästa spelare är på plats, saknas gör dock såväl Tiger Woods som vissa spelare som för tillfället inte befinner sig i USA – till exempel Henrik Stenson och Tommy Fleetwood. Vid resor till USA gäller fortfarand­e att man först måste sitta i karantän i två veckor.

Någon publik tillåts inte under de fyra första tävlingarn­a på PGA-touren och för spelarna, som alla har genomgått tester för covid-19, gäller det att hålla avstånd ute på banan.

Stor donation mot rasism

Ägarna till basebollag­et Minnesota Twins, familjen Pohlad, skänker 20 miljoner euro för att motverka rasism. De vill hjälpa till att återuppbyg­ga företag som försvann eller förstördes under protestern­a och upploppen efter att 46-årige George Floyd dödades.

”Svarta människor har upplevt förtryck och rasism alldeles för länge i det här landet. Vi fördömer rasism i alla dess former och vi vill hjälpa till att få till stånd en förändring”, säger Bill Pohlad, ordförande i Pohlad Family Foundation, i ett uttalande.

Han säger också att man ska jobba för att stärka mångfald och inkluderan­de i sin egen organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland