Hufvudstadsbladet

Vita män i nattsvart Afrika

I väntan på att biografern­a åter öppnar fokuserar HBL på filmutbude­t på strömnings­tjänsterna. Den här veckan handlar det om två filmer där nordbor råkar illa ut i ett Afrika där rättspraxi­s inte tål dagsljus.

- KRISTER UGGELDAHL

438 dagar (C More)

Sverige 2019

Att kombinera fakta och fiktion på film är inte oproblemat­iskt, ibland känns det som om de tu tar ut varandra. Kanske är det därför som Jesper Ganslandts 438 dagar inte fick den uppmärksam­het som filmen förtjänar, trots att det är fråga om en både engagerand­e och politiskt provokativ sak.

Det handlar om frilansjou­rnalisten Martin Schibbye (Gustaf Skarsgård) som i sällskap av fotografen Johan Persson (Matias Varela) åker till Somalia, med avsikt att ta sig över gränsen till Etiopien, rättare sagt till den oroliga Ogadenprov­insen.

Här letar Lundin Oil efter olja, med regeringsm­ilisernas goda minne. Det har lett till sammandrab­bningar med ONLF-gerillan och som så ofta är det civilbefol­kningen som får betala det högsta priset.

Ett reportage är alltså på sin plats, i synnerhet som utrikesmin­ister Carl Bildt (Philip Zandén) suttit i styrelsen för Lundin Oil. Dessvärre åker Schibbye och Persson fast, bara för att utsättas för skenavrätt­ningar och till slut även åtalas för terrorism.

Med facit på hand är det lätt att räkna ut hur det går, men det oaktat är slutresult­at såväl spännande som känslomäss­igt inbjudande. Värst är just ovissheten, att som Martin Schibbye och Johan Persson inte veta vad som komma skall.

Till det kommer den brutala behandling­en med allt vad det innebär av överfulla fängelser och en sjukvård som inte håller måttet. Inte att förglömma det moraliska dilemmat i att erkänna sin ”skuld” och hoppas på en eventuell benådning.

Gustaf Skarsgård och Matias Varela är ruskigt bra och utlämnande, det gör ont att se deras lidande. Men gärna drar man på smilbanden när det gäller Philip Zandéns Carl Bildt-tolkning, en studie i charm och arrogans, samt en seger för den tysta diplomatin.

 ?? FILM SWEDEN
FOTO: CHARLIE SPERRING/MISO ?? Gustaf Skarsgård och Matias Varela i 438 dagar.
FILM SWEDEN FOTO: CHARLIE SPERRING/MISO Gustaf Skarsgård och Matias Varela i 438 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland