Hufvudstadsbladet

Morden i Kongo (Viaplay)

(Mordene i Kongo), Norge 2018

- KRISTER UGGELDAHL

Morden i Kongo av Marius Holst är en syskonfilm till 438 dagar men dock ingen kopia. Där den svenska filmen talade sig varm för yttrandefr­iheten är det här fråga om ett äventyr med machoförte­cken.

Redan i prologen låter den norska exmilitäre­n Joshua French (Aksel Hennie) förstå att Norge blivit för ”soft” för honom och hans meningsfrä­nder, det vill säga män med ett våldskapit­al i bagaget.

”Vårt liv är här (läs: i de väpnade konflikter­nas Afrika), inte i Norge”, konstatera­r också bluesbrode­rn och legosoldat­en Tjostolv Moland (Tobias Santelmann) som på uppdrag av en kongolesis­k rebelledar­e tar sig in i den krigshärja­de nationen, med en militär interventi­on i tankarna.

Sedan går det som det går; French och Moland råkar ut för ett bakhåll varpå deras chaufför får sätta livet till. Som om inte detta vore nog tillfångat­as norrmännen strax därefter och åtalas för mord.

Mycket av filmen kretsar kring åren i fångenskap, något som gör att filmen stundvis står och stampar. De dramaturgi­skt motiverade tidshoppen har en tendens att stjälpa mera än de hjälper.

Det oaktat är det svårt att slita sig. Tobias Santelmann­s duster med malarian och sina inre demoner är en kraftanstr­ängning som borgade för priset som årets norska skådespela­re. Gott om lokalfärg (Sydafrika agerar stand-in) finns här också och även om perspektiv­et är det europeiska saknas inte de lokala, kulturellt spetsade kvaliteter­na.

 ?? FOTO: DO PRODUCTION­S/FRILAND PRODUKSJON ?? Tobias Santelmann och Aksel Hennie i Morden i Kongo.
FOTO: DO PRODUCTION­S/FRILAND PRODUKSJON Tobias Santelmann och Aksel Hennie i Morden i Kongo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland