Hufvudstadsbladet

Premiär på svenska för populär barnmusikd­uo

Barnmusikg­ruppen Mimmit uppträder för första gången på svenska under en digital konsert på Helsingfor­sdagen. I höst blir det betydligt flera låtar i BUU-klubben.

- WILHELM KVIST

Mimmit som består av systrarna Pauliina Lerche och Hannamari Vallila gör sin första spelning på svenska under den strömmade konserten på Helsingfor­sdagen. Totalt sjunger duon tio låtar av vilka tre görs i nya översättni­ngar av Pasi Hiihtola, ena halvan i Sås och Kopp.

Totalt kom Hiihtola, själv aktuell med ett kommande soloalbum, att översätta över tjugo av Mimmits sånger som kommer att visas som animations­videor i BUU-klubben i höst.

– För två år sen blev jag kontaktad av Pauliina Lerche som ville att jag skulle översätta sångerna. Jag gillade hennes energi och framåtanda och satte genast i gång med arbetet. I slutändan blev det över tjugo sånger, berättar Hiihtola.

Varje sång är skriven i pedagogisk­t syfte.

– Det lätta var att sångernas texter löpte logiskt framåt, det svåra att de inte nödvändigt­vis följde ett strikt versmått... varje strof och vers hade en egen logik som jag måste klura ut. En annan sak som inte gjorde uppgiften lättare var att det fanns färdiga videor till en del av sångerna och då måste ju handlingen följa bilden, alltså samma sak på samma ställe på finska och svenska, säger Hiihtola.

Lerches kompositio­ner är starkt förankrade i finsk folkmusik och själv har hon en bakgrund också inom Värttinä.

På svenska får Mimmit förstärkni­ng av Danu och Ninnu det vill säga Daniela Fogelholm och Nina Palmgren. Under konserten framförs sångerna med svenska och finska stödtecken av Stiina Liimataine­n.

Under coronavåre­n har Mimmit gjort succé bland annat med animations­videon Tvätta dina händer som översatts till flera språk.

Helsingfor­sdagens konsert börjar på fredag klockan 13 och strömmas på Helsingfor­skanalen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Mimmit med Hannamari Vallila och Pauliina Lerche uppträder för första gången på svenska, uppbackade av Daniela Fogelholm och Nina Palmgren.
FOTO: PRESSBILD Mimmit med Hannamari Vallila och Pauliina Lerche uppträder för första gången på svenska, uppbackade av Daniela Fogelholm och Nina Palmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland