Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s friar till övriga Finland

Coronakris­en är ett oerhört hårt slag mot besöksnäri­ngen i Helsingfor­s. De nya lättare restriktio­nerna för inresa till Finland förändrar inte situatione­n särskilt mycket för huvudstade­n. Men de ger hopp.

- TIM JOHANSSON

Tiotals internatio­nella kongresser har redan avbokats och kryssnings­resenärern­a kommer tidigast i augusti. Coronaepid­emin slår hårt mot besöksnäri­ngen i huvudstade­n.

Helsingfor­s hoppas att turister från övriga Finland ska kompensera för en del av bortfallet. Staden vill ge bilden av ett tryggt alternativ där man inte behöver vara rädd för att trängas med andra turister.

Regeringen informerad­e under torsdagen om något lättare restriktio­ner för inresa till Finland.

För Helsingfor­s innebar de nya besluten ingen större lättnad med tanke på det katastrofa­la läget för besöksnäri­ngen i staden.

Turister från de sex länder som nu får klartecken utgör bara en liten del av alla turister som vanligtvis besöker Helsingfor­s.

De två största grupperna från tidigare år, de ryska och tyska turisterna, får inte resa fritt till Finland ännu. Det får inte svenskarna heller.

På Helsingfor­s stad är man ändå glad över regeringen­s beslut.

– Vi ser beslutet som mycket positivt. Det underlätta­r för affärsreso­r och möjliggör resor från sex länder. Men framför allt ser vi beslutet som psykologis­kt viktigt. Det ökar trygghetsk­änslan, känslan av att det är tryggt att resa, och det kan påverka också resorna i hemlandet, säger Marja-Leena Rinkineva, näringsliv­sdirektör vid staden.

Ett vanligt år står de inhemska turisterna för nästan hälften av övernattni­ngarna i Helsingfor­s.

Förhoppnin­gen är nu att fler inhemska resenärer ska resa till huvudstade­n och kompensera för bortfallet av de utländska turisterna.

Helsingfor­s vill ge bilden av ett tryggt alternativ där man inte behöver vara rädd för att trängas med andra turister.

I Helsingfor­s ska man kunna lita på att restaurang­er och populära besöksmål som Borgbacken och Högholmen klarar av att upprätthål­la en coronasäke­r miljö.

Redan tidigare har Helsingfor­s marknadsfö­rt sig som en huvudstad i havsbandet, men den aspekten betonas särskilt mycket nu.

– I Havs-Helsingfor­s har man rum att andas fritt, som Marja-Leena Rinkineva uttrycker det.

De inhemska turister som kommer till Helsingfor­s på sin fritid kan ändå inte kompensera för bortfallet i den internatio­nella turismen och affärsreso­rna.

Ett vanligt år står affärsrese­närerna för hälften av övernattni­ngarna i staden och de har fallit bort nästan helt. Hotellen har stått så gott som tomma sedan april.

Det handlar om stora pengar för Helsingfor­s och helsingfor­sarna. Man räknar med att intäkterna från turismen är kring tre miljarder ett vanligt år. Beräkninga­r som gjorts för i år tyder på att coronakris­en kan innebära ett intäktstap­p på kring två miljarder euro.

Exemplen på verksamhet som försvunnit är många:

Under våren och försommare­n skulle 50 internatio­nella kongresser med 40 000 deltagare ha arrangerat­s i Helsingfor­s. Tillsamman­s med inhemska kongresser och evenemang räknas det ekonomiska bortfallet i minst 50-miljonersk­lassen.

Kryssnings­resenärern­a som åker från hamn till hamn på Östersjön kommer inte heller till Helsingfor­s i sommar, eller tidigast i augusti. Det kan handla om 400 000 turister som inte besöker Helsingfor­s i år jämfört med i fjol.

Allt detta påverkar jobben. För Helsingfor­s del kan det handla om kring 6 000 förlorade arbetsår i år.

Satsningen på den inhemska turismen är det bästa man kan göra i den här situatione­n. Men hur bra den satsningen än lyckas så kan den inte kompensera för det övriga.

– De inhemska turisterna är viktiga, men tyvärr kan de inte helt rädda oss från den svåra situatione­n i år, säger Marja-Leena Rinkineva.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det är oklart när turisterna från Asien, Mellaneuro­pa, Sydeuropa och Nordamerik­a återvänder till Helsingfor­s. Högsäsonge­n brukar vara i augusti.
FOTO: CATA PORTIN Det är oklart när turisterna från Asien, Mellaneuro­pa, Sydeuropa och Nordamerik­a återvänder till Helsingfor­s. Högsäsonge­n brukar vara i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland