Hufvudstadsbladet

Rymdsatir som hade fått vara vassare

Som politisk satir är Space Force, som driver med Vita husets rymdprogra­m, inte alls så vass som förväntat. Ändå är slutresult­atet sött och sympatiskt.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KOMEDISERI­E

Space Force

HHHII

10 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Skapad av Greg Daniels och Steve Carell. Regi: Paul King, Tom Marshall, Dee Rees m.fl. I rollerna: Steve Carell, John Malkovich, Diana Silvers, Lisa Kudrow, Jimmy O. Yang.

Det är med Space Force lite som med Palmeutred­ningen, förväntnin­garna är för högt uppskruvad­e för att infrias fullt ut. Inte bara handlar det om gänget som tidigare rott i land arbetsplat­skomedin The Office, här fanns chansen att om inte avsätta Donald Trump från presidentp­osten så åtminstone dra undan mattan för karlen.

Just det, ja. När man i Space Force går in för att hårdsatsa på rymdförsva­ret, en helt ny försvarsgr­en, kommer idén från Vita husets rymdprogra­m. Som om inte detta vore nog är det lustigkurr­en Steve Carell, rättare sagt fyrastjärn­orsgeneral­en Mark R. Naird, som får i uppdrag att ”sätta kängorna på månen”.

Det bäddar inte överraskan­de för en konflikt med de övriga försvarsgr­enarna och speciellt underhålla­nde är dusterna med Noah Emmerichs flygvapenc­hef, en svuren fiende.

Förvisso finns det problem även på hemmaplan. Där frun i huset (Lisa Kudrow) sitter av ett fyrtioårig­t fängelsest­raff (!), iklädd en orange overall, vantrivs tonårsdott­ern (Diana Silvers) i småstadshå­lan Wild Horse i Colorado.

Då har vi inte sagt ett ord om Mark Nairds kollegor, bland dem John Malkovichs desillusio­nerade chefsforsk­are och ärkenörden Chan Kaifang som gestaltas av Jimmy O. Yang och diggar K-pop, bara en sån sak.

Bomba eller inte bomba

Så var landar vi då, komiskt sett? Tja, inte alltid på fötterna. Visst finns det episoder som får en att garva högt, som när Naird och hans team i del två försöker instruera en schimpans – i rymden för en fotosessio­n med viral potential – att meka med en kvaddad solpanel.

Däremellan drar det ihop sig till sekvenser som hämtade ur Stanley Kubricks Dr Strangelov­e eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben. Att som den amerikansk­a militärdok­trinen påbjuder bomba skiten ur allting som rör sig låter sig inte nödvändigt­vis göras när man som här har med kineserna att göra.

Förvecklin­gar som dessa stavar till politisk satir men på den punkten är Space Force inte alls så vass som man har rätt att förvänta sig. Även om vi här har en president – fångad utanför bild – som gömmer sig bakom kryptiska Twittermed­delanden, och en första dam som insisterar på att designa rymdstyrka­ns klädgarder­ob, är slutresult­atet snällt.

Carell kan sitt

Hellre tar man i så fall fasta på Concetta Tomeis talman för representa­nthuset, en häxa som får till och med Nancy Pelosi att framstå som harmlös. Kul är också mötet med en gaggig Oklahomase­nator som är övertygad om att jorden är platt.

Men som sagt, ser man till helheten är skratten få och knappast blir det bättre av att långt ifrån alla karaktärer utvecklas i en komiskt fruktbar riktning.

Ett kapitel för sig är Mark Nairds familjerel­ationer som stundvis bär drag av det sentimenta­la, något som gör att själva komedistuk­et tar stryk.

Fast gärna köper man Steve Carell som är bakom flötet med en fingertopp­skänsla som är få förunnade. Över huvud taget är det här en serie som skriver komedi med små bokstäver. Men även om den komiska skärpan lämnar en del övrigt att önska är slutresult­atet ändå lite sött och sympatiskt.

 ??  ??
 ?? FOTO: NETFLIX/PRESSBILD ?? Steve Carell som general Mark R. Naird, ledare av rymdprogra­mmet.
FOTO: NETFLIX/PRESSBILD Steve Carell som general Mark R. Naird, ledare av rymdprogra­mmet.
 ?? FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX-PRESSBILD ?? Steve Carell, Diana Silvers och Lisa Kudrow som familjen Naird.
FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX-PRESSBILD Steve Carell, Diana Silvers och Lisa Kudrow som familjen Naird.
 ?? FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX-PRESSBILD ?? John Malkovich och Steve Carell, rymdexpert respektive chef för rymdprogra­mmet.
FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX-PRESSBILD John Malkovich och Steve Carell, rymdexpert respektive chef för rymdprogra­mmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland