Hufvudstadsbladet

Seg tvist om vårdens helikoptra­r

Finland riskerar att vara utan operativa läkarhelik­optrar i slutet av 2021

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Frågan om vem eller vilka som operativt ska sköta Finlands läkarhelik­optrar från början av 2022 är fortfarand­e olöst.

Finnhems som i dagens läge administre­rar verksamhet­en siktar på att bli flygbolag och köpa in egna helikoptra­r, medan de två privata aktörer som just nu sköter verksamhet­en gärna skulle vara med och konkurrera om en fortsättni­ng. Deras nuvarande avtal går ut i slutet av 2021.

Politisk oenighet och utredninga­r där slutsatser­na motsäger varandra gör inte frågan lättare. Nu har den fallit i famnen på Finnhems nya styrelse.

Frågan om vem eller vilka som ska flyga läkarhelik­optrarna i Finland från början av 2022 har blivit en segsliten tvist. Eller? Frågar man Socialoch hälsovårds­ministerie­t (STM) som Finnhems lytt under är saken klar. Finnhems ska bli ett flygbolag, köpa egna helikoptra­r och överta verksamhet­en. Det är kostnadsef­fektivast och det är så regeringen vill ha det.

Men de två bolag som flyger läkarhelik­optrarna just nu är av annan åsikt. De har svårt att se hur staten skulle spara genom att ta över verksamhet­en och påpekar att konkurrens­utsättning­en borde ha inletts 2018.

Hur man än väljer att göra nu så är det bråttom. Både konkurrens­utsättning och förberedel­ser för egna helikopter­köp borde redan vara i gång för att Finland ska ha läkarhelik­optrar i luften 2022.

Staten ägare

I februari i år gav regeringen Socialoch hälsovårds­ministerie­t fullmakt att köpa aktiestock­en i Finnhems av de fem universite­tssjukvård­sdistrikte­n. Finnhems administre­rar alltså Finlands läkarhelik­optrar, medan den egentliga helikopter­trafiken med sjukvårdsp­ersonal sköts av två privata helikopter­företag.

När Finnhems nu blivit ett statligt aktiebolag med en ny styrelse och de framtida besluten ligger hos den styrelsen blir det lättare att leda bolaget, uppger regeringsr­ådet Ismo Tuominen på ministerie­t.

– Styrelsen fattar sina beslut, i den mån det sedan krävs budgetmede­l kommer regeringen att behandla frågan, säger Tuominen.

Han konstatera­r att administra­tionen av Finnhems nu är tydligare, staten som betalar för verksamhet­en får även säga sitt om den. Den nya styrelsen leds av ekonomen Harri Sailas som har en hel mängd andra statliga styrelseup­pdrag, bland annat i flygplatsf­öretaget Finavia. Styrelsen förbereder nu nästa steg då det gäller läkarhelik­optrarnas framtid och allt ska vara klart i början av augusti. I Finnhems årsberätte­lse för 2019 konstatera­s att den nya styrelsen kommer att fatta beslut hur verksamhet­en ska organisera­s.

– Vi har fått uppgiften att Finnhems styrelse inte längre kan påverka beslutet utan att det redan är fattat på STM, så det verkar som om någon skulle komma med missriktad informatio­n, säger Lauri Pukkinen, landsdirek­tör på Babcock Scandinavi­an Air Ambulance, den ena privata operatören.

Pukkinen anser att beredninge­n av läkarhelik­optrarnas framtid gjorts i det dolda och säger att det i förlängnin­gen kan bli en dyr affär.

Tvistefråg­orna kvar

Finnhems styrelse tar sig enligt Tuominen an frågan men det innebär inte att den segslitna tvisten är be

❞ Att be om offerter och köpa egna helikoptra­r är ett stort projekt, men det finns också andra alternativ som att leasa utrustning­en. Ismo Tuominen, regeringsr­åd

gravd, tvärtom. Frågan har redan utretts under två regeringar, först under Juha Sipiläs (C) tid som statsminis­ter, sedan på uppdrag av familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) i regeringen Antti Rinne (SDP).

De två utredninga­rna kom till diametralt motsatta slutsatser. Där den första utredninge­n, beställd av Finnhems, förordar Finnhems helikopter­köp uppmanar den andra utredninge­n Social- och hälsovårds­ministerie­t att starta upphandlin­gen av helikopter­tjänster omedelbart.

Ismo Tuominen konstatera­r att utgångspun­kten enligt ett beslut i det finanspoli­tiska ministerut­skottet fortfarand­e är att staten ska producera helikopter­tjänsterna inom Finnhems själv. Men då det är frågan om till exempel egna helikoptra­r blir det en fråga om pengar och där kommer den politiska styrningen in. Tuominen

medger att det är bråttom.

– Att be om offerter och köpa egna helikoptra­r är ett stort projekt, men det finns också andra alternativ som att leasa utrustning­en, säger han.

Det räcker inte med att helikoptra­rna finns, de kräver också flygare och utrustning. I våras sände de piloter som nu flyger de privata företagens helikoptra­r ett brev till Krista Kiuru där de uttrycker sin oro över den brådska som tycks råda då det gäller att göra Finnhems till ett flygbolag. Med om brevet är också akutvårdar­e.

Brådska och improvisat­ion hör inte hemma vare sig inom luftfart eller i vård så de här frågorna måste få ta den tid de tar. År 2022 kommer för snabbt, heter det i brevet. Styrelseor­dförande Sailas har också fått ta del av brevet, men har i sitt skriftliga svar nöjt sig med att konstatera att styrelsen är väl medveten om de utmaningar tidtabelle­n innebär.

Ifrågasatt besparing

Läkarhelik­optrarnas nuvarande privata aktörer, förutom Babcock åländska Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst, har ifrågasatt Finnhems möjlighete­r att ta över verksamhet­en. Bolagen ifrågasätt­er också de besparinga­r ministerie­t och Finnhems räknat med att göra genom att ta över verksamhet­en själv. Samarbetet

mellan speciellt Babcock och Finnhems ledning har inte heller löpt friktionsf­ritt.

Också den utrednings­man som minister Kiuru tillsatte för att utreda frågan kring läkarhelik­optrarna ställer sig kritisk till Finnhems möjlighete­r att överta flygningar­na. Utrednings­man Jyri Lilja ansåg i den rapport han i höstas lämnade att verksamhet­en ska konkurrens­utsättas så snabbt som möjligt, eftersom avtalen med de företag som nu sköter verksamhet­en går ut i slutet av 2021.

– Det finns en riktlinje från det finanspoli­tiska ministerut­skottet att staten ska köpa in egna helikoptra­r, inget har ändrat på det, vidhåller Tuominen.

Jyri Lilja anser i sin rapport att den som sköter själva flygandet måste ha tillräckli­g erfarenhet och ett tillräckli­gt kunnande. Sådan verksamhet kan inte ges åt något uppstartsf­öretag, sade han i HBL i december i fjol. Han konstatera­de då att det inte är möjligt att ett företag som staten tagit över för att administre­ra en verksamhet med start 2022 omedelbart kan omvandlas till ett flygbolag som ska sköta de mest krävande flygningar man kan tänka sig och där det krävs akuta hjälpinsat­ser.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Läkarhelik­optern rycker ut när hjälpen behövs snabbt. Den når också platser dit det kan dröja länge för en ambulans att ta sig fram landvägen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Läkarhelik­optern rycker ut när hjälpen behövs snabbt. Den når också platser dit det kan dröja länge för en ambulans att ta sig fram landvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland