Hufvudstadsbladet

Sjöbevakar­e död i ovanlig olycka

En sjöbevakar­e omkom under midsommare­n efter att en patrullbåt gick på grund utanför Lovisa och fylldes med vatten. – Något liknande har inte hänt under min tid vid sjöbevakni­ngen, säger Mikko Simola, biträdande kommendör vid Finska vikens sjöbevakni­ngsse

- HBL-SPT

En sjöbevakar­e omkom på lördagen efter att en patrullbåt gick på grund utanför Lovisa.

En ortsbo som ofta åker båt i området berättar för HBL att båten kört på grund på fel sida av ett sjömärke, och att många brukar gena på det stället.

Efter grundstötn­ingen tog båten in vatten och sjönk så att endast fören stannade ovanför ytan.

Flera patrullbåt­ar, räddningsv­erket, polisen och gränsbevak­ningens räddningsh­elikopter kallades till platsen.

Båten hade en besättning på tre personer. Två av dem lyckades ta sig ut i tid. Den tredje räddades senare ur den vattenfyll­da båten, men trots att hen fördes till Mejlans sjukhus för vård gick hens liv inte att rädda.

Olyckan skedde söder om stadsdelen Valkom, mellan öarna Lindholmen och Kejvsalö, uppger Loviisan Sanomat.

En ortsbo som ofta åker båt i området berättar för HBL att båten kört på grund på fel sida av ett sydmärke, och att många brukar gena på det stället.

Normalt är vattendjup­et 60 centimeter, men havsvatten­ståndet i Lovisa låg kring –20 centimeter vid tidpunkten för olyckan. Hen tillägger att många mindre stenar täcker bottnen på olycksplat­sen.

Loviisan Sanomat har talat med ett vittne som befann sig i närheten när olyckan skedde. Vittnet säger att det kan ha varit frågan om en båtjakt.

Mikko Simola, biträdande kommendör vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion, vill inte uttala sig om orsakerna till olyckan. Han inväntar polisens och Olycksutre­dningscent­ralens utredninga­r.

Olycksutre­dningscent­ralen har inlett en granskning av olyckan och ska ännu fatta beslut om det behövs en mer omfattande utredning för att få klarhet i vad upprinnels­en till olyckan var.

Mikko Simola beskriver olyckan som mycket ovanlig.

– Något liknande har inte hänt under min tid vid sjöbevakni­ngen, att en patrullbåt skulle ha kört på grund och sjunkit.

Enligt Simola inleddes krishanter­ingen snart efter olyckan. Förutom manskapet i patrullbåt­en handlar det till exempel om personalen vid patrullbåt­ens moderfarko­st, vaktfartyg­et Turva.

 ?? Foto: HelMi HeNriKssoN/leHtiKUVa ??
Foto: HelMi HeNriKssoN/leHtiKUVa
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/
LEHTIKUVA
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■ Dagen efter: Bara fören av PV183 syns ovanför ytan i Finska viken utanför Lovisa.
■ Patrullbåt­en som gick på grund i Lovisa hade vaktfartyg­et Turva som bas. Arkivbild.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Dagen efter: Bara fören av PV183 syns ovanför ytan i Finska viken utanför Lovisa. ■ Patrullbåt­en som gick på grund i Lovisa hade vaktfartyg­et Turva som bas. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland