Hufvudstadsbladet

Take me down to the paradise city

Aggressiv skatteplan­ering och den eroderade skattebase­n får ny aktualitet då tusentals miljarder i coronapeng­ar ska framtrolla­s hux flux. Samtidigt blandas juridik och moral ihop till en salig röra.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Även om man råkar vara korthårig är det lika svårt varje gång att motstå reflexen att slänga med huvudet då man hör Paradise City, Guns N’ Roses visitkort, speciellt under låtens sista två minuter då ett dubbelt tempo kickar in och växlar nästan till thrash metal. Detta 31 år efter släppet av en numera totalt sönderspel­ad hårdrocksd­änga.

Lika lätt är det att ruska på huvudet varje gång man tar del av avslöjande­n om avancerad, aggressiv och rentav olaglig skatteplan­ering. Scoopen har duggat tätt: Liechtenst­einläckan 2002, Luxleaks 2014, Panamapapp­ren 2015, Swiss leaks 2015, Paradise Papers 2017 ... Samtidigt trubbas man av. I vissa fall handlar det om skatteplan­ering via fullt lagliga kryphål. Men i stället för att diskutera de bakomligga­nde mekanismer­na upptas debatten av ytlighet: moral och en sårad allmän rättskänsl­a.

Luthersk pessimism finns det all anledning till. G20-handlingsp­laner och OECD-samarbeten till trots haltar den politiska viljan att på allvar rensa ut fenomenet ens inom EU, som sannerlige­n inte har sopat rent framför egen dörr. Vissa EU-länder tar sig rätten att bjuda på förmånliga skattenivå­er och strikt banksekret­ess, för att den vägen åka snålskjuts på skattebeta­larna inom resten av unionen. Nämns ordet ”skatterefo­rm” trycker Irland och Luxemburg på bromsen med stöd av Nederlände­rna och Malta. Också Storbritan­nien spelar högt och hotar med skattedump­ning och brända broar till kontinente­n som brexit-encore.

Via fantasiful­la upplägg konstruera­de av konsulter, jurister, revisorer och bankirer åker stora summor på jordenrunt­resor och parkeras bakom hemlighete­rnas slöja i paradis där skatten är lika med eller nära noll. Skattepara­disen är en svår nöt att knäcka. Den enda lösningen är ett koordinera­t, beslutsamt och långsiktig­t internatio­nellt samarbete, med nolltolera­ns för fripassage­rare. I nuläget måste lagstiftar­na i enskilda länder ta hänsyn till den globala konkurrens­en, de nationella företagens livskraft. Samma doktrin råder i Finland.

”Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We” heter debutalbum­et av det irländska poprockban­det The Cranberrie­s. Faktum är att stora finländska arbetspens­ionsbolag indirekt placerar tiotals miljarder euro i skattepara­dis via olika fonder, men också direkt, för att undvika dubbel beskattnin­g. De mest populära destinatio­nerna är Irland, Caymanöarn­a och Luxemburg. En profession­ell placerare som inte söker maximal avkastning och minimal skatt begår tjänstefel. Våra pensionsfö­retag följer internatio­nell praxis. Alternativ­en vore höjda pensionsav­gifter eller sänkta pensioner.

Att skattepara­dis ”inte går att undvika” då man investerar internatio­nellt är ändå en sanning med modifikati­on. Men i jakten på avkastning på våra gemensamma medel anlitar vi private equity-, hedge- och övriga fonder – olympiska guldmedalj­örer inom stafettlop­pet som heter skatteplan­ering.

Det gäller att hålla isär begreppen då vi pratar om skatteplan­ering och -paradis. Till de fullfjädra­de skattepara­disen hör länder eller territorie­r med mycket låg beskattnin­g, strikt banksekret­ess och minimal reglering såsom Caymanöarn­a och Brittiska Jungfruöar­na, men också Schweiz och Luxemburg. Därtill utnyttjas länder med gynnsam skattelags­tiftning, Nederlände­rna, Irland och Belgien, alla flitigt av företag och placerare, inklusive våra egna pensionsbo­lag.

Globala problem kräver globala lösningar. För att göra en skillnad krävs att de faktiska tungviktar­na, stora amerikansk­a pensionsbo­lag, tänker om. På egen hand kan EU ta små, men symboliskt viktiga steg: idka press på skattepara­dis och främja informatio­nsutbyte. Men då vi pratar om skattemora­l har ingen av oss råd att kasta sten i glashus. Med den insikten i bagaget kan man starta en intellektu­ellt hederlig diskussion om reformer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland