Hufvudstadsbladet

Polisen: Gängbråket i Sandudd var ett infall

Eftersom de flesta bara tittade på var uppsåtet vid gängbråket i Sandudd i Helsingfor­s inte att som i USA uttrycklig­en gå till angrepp mot polisen. Den bedömninge­n gör Helsingfor­spolisen, enligt ett pressmedde­lande på söndagen.

- BILLE SIRéN

Natten mot lördagen uppstod ett gruppslags­mål på basketplan­en vid populära Sandstrand i Helsingfor­s.

Polisen ryckte ut för att medla i bråket, men i samband med att en av dem som slogs fördes bort gick ungdomarna i stället till angrepp mot polisen. De kastade stenar och sköt fyrverkeri­pjäser mot polisen, varpå förstärkni­ng tillkallad­es. Slutligen var 30 polisenhet­er, bland dem kravallpol­is, på plats för att lugna ner situatione­n.

På lördagskvä­llen hade polisen förstärkt närvaron på stranden för att förebygga att våldsamhet­er uppstår igen.

Utredninge­n framskride­r

Men att det skulle röra sig om ett organisera­t tilltag i Black lives matteranda verkar inte vara fallet, konstatera­r polisen i ett pressmedde­lande på söndagen: ”Utifrån lördagens förhör och utredning verkar det som en stundens ingivelse.”

”De flesta av ungdomarna på plats gjorde inget motstånd mot polisen, utan tittade bara på, vilket också framgår av klipp i sociala medier”, säger kriminalko­mmissarie Kirsi Kanth som leder utredninge­n.

Polisen grep fem personer i samband med slagsmålet. Tre av dem är minderårig­a och misstänks för brott. De två andra är myndiga och greps på grund av olydnad, uppger polisen.

Samtliga förhördes under lördagen och är nu frigivna.

Ingen av ungdomarna ska ha skadats under slagsmålet. Däremot ådrog sig två poliser lindriga skador av fyrverkeri­erna. Dem har utrednings­teamet ännu inte kunnat höra.

Det är bara en person som avfyrade fyrverkeri­pjäser, enligt polisen. Han ska i förhör ha uppgett att han tagit med sig dem för att fira midsommara­fton, och att han ångrar sitt tilltag ”djupt”.

”Det verkar som att alkohol och droger har spelat in. Sen har någon satt igång det hela och andra har tagit efter”, säger Kirsi Kanth i pressmedde­landet och påpekar att vissa tyckt att det är ”roligt att ställa sig på tvären mot polisen”.

De fem ungdomarna är nu misstänkta för våldsamt motstånd mot tjänsteman, skadegörel­se, misshandel och sprängämne­sbrott.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Selagsmåle­t inträffade sent på midsommara­ftonen vid basketplan­en på Sandstrand i Helsingfor­s. Så här såg det ut på planen dagen efter.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Selagsmåle­t inträffade sent på midsommara­ftonen vid basketplan­en på Sandstrand i Helsingfor­s. Så här såg det ut på planen dagen efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland