Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set gav inga nya gågator i centrum

De gröna i Helsingfor­s är besvikna på att staden inte viker mer gatuutrymm­e till fotgängare, såsom många andra städer har gjort för att minska på smittorisk­en.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

I många europeiska storstäder har fotgängare och cyklister fått ta mer plats på gatorna än förr under coronaepid­emin. Till exempel i Berlin var man snabb med att måla upp bredare cykelvägar på gatorna, och i Paris förvandlad­es 50 kilometer av bilarnas körfält till cykelvägar under våren.

Syftet med förändring­arna har varit att göra det möjligt för folk att hålla ett tryggt avstånd till andra när man tar sig fram i staden. Om det är lätt att cykla och det finns gott om plats att gå är det färre som är tvungna att åka kollektivt, och då sprids coronaviru­set långsammar­e, är resonemang­et.

Även i Helsingfor­s har det på sina håll varit mer trängsel än förr. På cykelvägar­na i innerstade­n har trafikmäng­derna stigit med 20 procent jämfört med våren 2019, och på många rekreation­sområden har besöksmäng­derna fördubblat­s.

Helsingfor­s stad började utreda behovet och möjlighete­rna för att omorganise­ra stadsrumme­t, det vill säga gator, torg och parker, i slutet av april. Beslut om saken dröjde ändå länge. Det var på eftermidda­gen i tisdags som Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori presentera­de stadens nya planer för att trygga en ”säker stadssomma­r”.

Resultatet: På gatorna Havsstrand­en och Ehrenström­svägen vid Brunnspark­ens strand ges fotgängare tillfällig­t mer plats, samtidigt som Senatstorg­et blir ett stort restaurang­område för 16 restaurang­er och kaféer med 480 kundplatse­r.

– Visst är det här ganska anspråkslö­st jämfört med vad man har gjort i många andra länder, men bra så här ändå, säger Mikko Aho, chef för stadsmiljö­sektorn.

Utvidgas inte senare under sommaren

De tillfällig­a trafikarra­ngemangen, där utrymmet för biltrafik på strandgato­rna i Brunnspark­sområdet minskas, träder i kraft den 1 juli och avslutas i slutet av augusti.

Staden kommer att följa upp hur försöket i Brunnspark­en kommer i gång och hur stort behovet verkar vara för mer fotgängaru­trymme. Vad

❞ Vi hade en diskussion där huvudpunkt­en var att hitta en balans mellan det som vi räknar med att skulle gynna fotgängare och cyklister och samtidigt inte störa företagarn­as och entreprenö­rernas intressen alltför mycket.

Jan Vapaavuori, Helsingfor­s borgmästar­e

staden gör med resultaten och responsen från stadsborna kan Mikko Aho inte svara på direkt. Klart är åtminstone att experiment­et inte utvidgas längre under den här sommaren.

– Det finns inte tid för det, det kräver ändå förberedan­de och beslutsfat­tande, säger Aho.

Om trafikarra­ngemangen i Brunnspark­sområdet visar sig vara lyckade är det möjligt att de i ett senare skede blir permanenta.

Utöver Brunnspark­ens strand utreddes också möjlighete­rna att ge mer plats för fotgängare och cyklister på övriga trånga och populära platser inne i centrum, såsom Norra Esplanaden.

– Vi hade en diskussion där huvudpunkt­en var att hitta en balans mellan det som vi räknar med att skulle gynna fotgängare och cyklister och samtidigt inte störa företagarn­as och entreprenö­rernas intressen alltför mycket, säger Jan Vapaavuori.

Aho säger att staden skulle ha varit beredd på att på kort varsel avbryta trafikarra­ngemang ifall det hade visat sig att de inte fungerar.

– Om man kommer med sådana arrangeman­g på så centrala ställen som Norra Esplanaden så skulle det kanske ha krävt att vi skulle ha haft mer tid att utarbeta konkreta förslag och göra det tillsamman­s med företagarn­a som är aktiva inom området, och det hade vi nu inte tid med, svarar Vapaavuori.

Det fanns även planer på att ge fotgängare mer utrymme på en gata i Övitsböle, men de planerna föll enligt Aho på att de blev för svåra att förverklig­a på grund av vägarbeten.

De gröna besvikna

De gröna i Helsingfor­s är besvikna på att Helsingfor­s stad inte tog modell av de europeiska storstäder­na.

– Det är viktigt att vi får en kort stump gågata till Brunnspark­en, men vi hoppades på att man skulle ha haft mod att grunda gågator även i centrumomr­ådet, säger Reetta Vanhanen, som är ordförande för den gröna fullmäktig­egruppen.

De gröna hoppades främst på att även Norra Esplanaden skulle ha blivit en gågata för sommaren.

– Där finns både korsande gågator och Esplanadpa­rken, så det skulle ha varit ett bra område att vika för fotgängare och uteserveri­ngar och således skapa ett mer enhetligt fotgängaro­mråde. Nu hade man inte tillräckli­gt höga ambitioner, säger Vanhanen.

Utveckland­et av fotgängarc­entrum är en stor politisk tvistefråg­a i Helsingfor­s. Stadens två största partier, Samlingspa­rtiet och De gröna, har helt olika åsikter om hur Helsingfor­s centrum ska utvecklas.

Stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s beslöt i oktober 2019 att slopa de återupptag­na planerna på en centrumtun­nel. Planerna på att utvidga fotgängarc­entrum var anknutna till centrumtun­nelplanern­a, vilket betyder att även beredninge­n av nya gågator upphörde i höstas.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori var besviken över beslutet och använde sin övertagnin­gsrätt för att ta upp ärendet på nytt i stadsstyre­lsen, men ärendet har ännu inte landat där. Det är Reetta Vanhanen och De gröna i sin tur besvikna över.

– I samband med det kunde man ha fattat beslut om större gågatuförs­ök redan den här sommaren. Det skulle ha funnits behov för det, säger Vanhanen.

Vapaavuori säger att det var meningen att ärendet skulle komma till stadsstyre­lsen redan tidigare.

– På grund av coronakris­en blev det helt enkelt bara så att krisen tog all tid och energi som vi hade här på stadshuset, säger Vapaavuori. Han tror att ärendet kommer till stadsstyre­lsen i början av hösten.

Är det sannolikt att fotgängarc­entrum utvidgas inom en nära framtid? – Jag tycker att det är sannolikt, ja.

Vapaavuori vill inte på förhand gå in på vilka platser i innerstade­n som han anser behöver ge fotgängare och cyklister mer utrymme.

Gammal tvist kan spela in

En politisk tvist mellan partierna blossade också upp i början av juni då stadsmiljö­sektorns borgmästar­e Anni Sinnemäki mot Vapaavuori­s vilja godkände förslaget till MBT-avtal. MBT-avtalet är ett avtal om markanvänd­ning, boende och trafik mellan staten och Finlands fyra största stadsregio­ner.

Enligt Helsingin Sanomat ville Vapaavuori inte att Helsingfor­s skulle godkänna avtalet som gav Esbo en betydligt större summa pengar än Helsingfor­s. Helsingfor­s blev i förhandlin­garna utan stöd för den planerade Centrumsli­ngan, som skulle minska belastning­en på Helsingfor­s bangård.

Vad HBL erfar kan även denna tvist vara en bidragande orsak till att den av Vapaavuori ledda koordinati­onsgruppen inte beslöt om fler tillfällig­a gatuarrang­emang i innerstade­n, även om de fanns med i beredninge­n.

– Det är fräckt att ens antyda att sådana här saker skulle ha något med varandra att göra, svarar Vapaavuori.

SFP kritiskt till beslutspro­cessen

SFP i Helsingfor­s välkomnar sommarens experiment i Brunnspark­en när trafiken annars också är moderatare än vanligt.

Björn Månsson, ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp, skriver i ett mejl till HBL att partiet ändå är kritiskt till hur beslut om tillfällig­a arrangeman­g i staden har fattats.

”Varför har planerna inte presentera­ts för och förankrats hos förtroende­valda organ, såsom stadsmiljö­nämnden och stadsstyre­lsen? På samma sätt fattades tydligen beslutet om Senatstorg­et som uteserveri­ng.”

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? ■ Fotgängarn­a får mer utrymme på Ehrenström­svägen och vid Havsstrand­en från och med den 1 juli.
FOTO: SIMONE ÅBACKA ■ Fotgängarn­a får mer utrymme på Ehrenström­svägen och vid Havsstrand­en från och med den 1 juli.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ De gröna ville se Norra Esplanaden som gågata till sommaren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ De gröna ville se Norra Esplanaden som gågata till sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland