Hufvudstadsbladet

Bangård i Åbo blir upplevelse­center

Bangården norr om Åbo centralsta­tion byggs om till ett upplevelse­center med en stor arena och flera nya höghus. Åbo fullmäktig­e sade ja till att gå med som finansiär i projektet. Nu börjar jakten efter privata investerar­e.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Bangårdsom­rådet norr om Åbo centrum ska förvandlas till en ny stadsdel med hotell, restaurang­er, kontor, bostäder och en stor arena för upplevelse­r och stora idrotts- och kultureven­emang.

Det blev klart efter att Åbo fullmäktig­e i måndags sade ja till att gå med i bangårdspr­ojektet med 30 miljoner euro. Men projektet som går lös på flera hundra miljoner euro kommer till största del att finansiera­s med privata medel.

Bland annat spelmiljon­ärerna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja och den före detta NHL-stjärnan Saku Koivu är delägare i utveckling­sbolaget Turun Rahapihan Kehitys som står bakom projektet. De har bidragit till att finansiera planerings­skedet, men nu efter att det blev klart att Åbo stad går med i bangårdspr­ojektet inleds jakten för att hitta villiga investerar­e inför byggskedet.

Ilkka Kilpimaa på Turun Ratapihan Kehitys säger att de nu börjar kontakta pensionsfö­rsäkringsb­olag och andra investerin­gsbolag. Målsättnin­gen är att få ihop 400 miljoner euro till slutet av året.

Tror du att ni får ihop summan? – Inte finns det något annat val än att tänka att vi lyckas samla in pengarna. Vi har redan investerat flera miljoner i projektet. Det handlar om att projektet ska vara investerin­gsdugligt.

Men för att projektet ska vara tillräckli­gt attraktivt för investerar­e krävde bolaget att Åbo stad går med som finansiär i projektet. Det har väckt frågor bland en del politiker i Åbo som påpekat att det först

hette att bangårdspr­ojektet skulle vara ett helt privat projekt.

Ilkka Kilpimaa säger att stadens delaktighe­t är en förutsättn­ing för att få privat kapital till projektet.

– Traditione­llt har den offentliga sektorn stått för hundra procent av kostnadern­a för idrotts- och kulturanlä­ggningar. Nu har vi hittat en modell för finansieri­ng med privata medel. Men för att få privat kapital till ett sådant här projekt som till syvende och sist ger låg avkastning och med lokaler som är svåra att hyra ut krävdes det att staden går med och delar på riskerna, säger Kilpimaa.

Han är också en central aktör bakom bygget av mångfunkti­onscentret Helsinki Garden i Tölö i Helsingfor­s som fått grönt ljus.

Konceptet med ett mångfunkti­onscenter är samma i båda städerna, men tyngdpunkt­en varierar på grund av städernas storlek och olika behov.

I Helsinki Garden byggs två hotell, på bangården i Åbo byggs bara ett och i Åbo planeras också fler bostäder än i Helsingfor­s.

”Staden har inget att förlora”

Åbo har ställt upp en rad villkor som ska uppfyllas för att staden ska gå med i bangårdspr­ojektet. Ett av villkoren är att två tredjedela­r av byggrätten i området utnyttjas i byggets första skede, det vill säga 2022–2025. För detta krävs de 400 miljonerna.

Saara Ilvessalo (Gröna) som i egenskap av ordförande för stadsmiljö­nämnden behandlat projektet säger att staden inte har något att förlora på att gå med i projektet med en summa som i och för sig är stor, men ändå bara en liten andel i det massiva byggprojek­tet.

– Om bangårdspr­ojektet skulle falla behöver Åbo inte betala och om projektet förverklig­as får Åbo tillbaka pengarna genom skatteinko­mster, säger Ilvessalo.

Hon påpekar att Åbo med projektet får en helt ny stadsdel som utvidgar centrum till norra sidan om tågspåret.

 ?? FOTO: PES-ARKKITEHDI­T ?? ■ Den nya stadsdelen planeras på bangården norr om Åbo centralsta­tion.
FOTO: PES-ARKKITEHDI­T ■ Den nya stadsdelen planeras på bangården norr om Åbo centralsta­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland