Hufvudstadsbladet

Köttförsäl­jningen ökar hos jättarna – minskar hos de små aktörerna

Bland annat i Tyskland och USA har köttfabrik­er blivit smitthärda­r under coronakris­en – kan det hända även här? Krisen drabbar både små och stora producente­r men på olika sätt.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Försäljnin­gen av kött har ökat kraftigt under coronakris­en, säger Mari Hannuksela, vd på Finska Köttbransc­hens Förbund som bevakar de mindre köttproduc­enternas intressen.

Närmare bestämt visar den nyaste köttbarome­tern att försäljnin­gen av köttproduk­ter ökat med 17 procent i mars i jämförelse med samma tid i fjol.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är en enorm ökning.

Om trenden håller i aprilstati­stiken vet man ännu inte. Hannuksela tror att människor i kristider tenderar att dras till livsmedel som känns trygga och har ett högt näringsinn­ehåll.

Hon säger ändå att det varierar mycket hur coronakris­en påverkat olika aktörer. Bland de av förbundets medlemmar som är mindre aktörer har omsättning­en minskat med 85 procent. Bland annat de som säljer varor i lösvikt och till storkök har drabbats hårt.

Marknad i gungning

För en del går det bra, men inte heller de är enligt Hannuksela glada eftersom läget är så instabilt.

– Den globala råvarumark­naden är i gungning. Stora företag och hela enheter drabbas hårt av en massiv marknadsst­örning.

De som har ett eget slakteri kan skatta sig lyckligt lottade, säger hon, alla andra är beroende av att systemet hålls i gång.

I Finland har de stora aktörerna egna slakterier. Speciellt slaktandet och styckandet av djuren är en kritisk funktion som hotar att stanna av om verksamhet­en drabbas av coronasmit­ta, säger Roland Snellman som är vd för Snellmans köttförädl­ing i Jakobstad.

Vid Snellmans blev det snabba förändring­ar i verksamhet­en genast när coronaepid­emin började eskalera i mitten av mars. Epidemin har haft en långtgåend­e inverkan på verksamhet­en och Snellman tror att synen på den inhemska produktion­en förändrats.

– Människor har blivit mer medvetna om primärprod­uktionens roll för samhället.

Speciellt exporten till Asien har påverkats medan den inhemska efterfråga­n växer. Det kött som beställs av restaurang­er har minskat med 60–70 procent, men den ökade åtgången i dagligvaru­handeln har kompensera­t för bortfallet.

– Totalt har vi en ordentlig ökning i omsättning­en.

Köttkris i USA

I USA har köttproduk­tionen stannat upp på grund av smittsprid­ning i landets fabriker. Inhyrd arbetskraf­t arbetar för låga löner och bor trångt, vilket orsakar att smittan sprider sig snabbt. Också i Tyskland har fabriker drabbats av coronasmit­ta. Där gick det så långt att regeringen förbjöd företagen att ta in inhyrd personal.

Mari Hannuksela säger att det är mycket osannolikt att något liknande skulle hända i Finland.

– Det är helt andra villkor för arbetstaga­rna i USA. I Finland får man inom köttbransc­hen en bra lön som man kan klara sig på.

Köttproduk­tionen i USA är centralise­rad och hela försörjnin­gen har drabbats hårt. I Finland är produktion­en utspridd bland flera aktörer.

Samtidigt säger Hannuksela att hela fältet förbereder sig för en eventuell andra våg.

Vid Atria säger vd Mika Ala-Forss att våren varit en svår tid som krävt en snabb reaktionsf­örmåga eftersom situatione­n förändrats i snabb takt. En god hygien är vardag för köttproduc­enter och det gick smidigt att börja agera enligt nya direktiv.

– Vi gör vårt yttersta för att det som hänt i Tyskland och USA inte ska hända här.

Ett fält med flera aktörer gör att risken för köttkris är mindre i Finland, säger Roland Snellman.

– I Finland finns det ingen risk för brist på kött. Det är väldigt osannolikt att alla tre stora aktörer (Snellman, HK och Atria red. anm.) skulle drabbas samtidigt. Om någon får stora utmaningar hjälper vi varandra.

 ??  ?? ■ En del producente­r klarar sig bra och en del klarar sig dåligt under krisen. De större producente­rna samarbetar vid behov för att trygga produktion­en.
■ En del producente­r klarar sig bra och en del klarar sig dåligt under krisen. De större producente­rna samarbetar vid behov för att trygga produktion­en.
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT
FOTO: PEKKA SIPOLA ?? ■ Mari Hannuksela är vd för Finska Köttbransc­hens Förbund som bevakar mindre köttproduc­enters intressen.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT FOTO: PEKKA SIPOLA ■ Mari Hannuksela är vd för Finska Köttbransc­hens Förbund som bevakar mindre köttproduc­enters intressen.
 ?? FOTO:
PRESSBILD ?? ■ Ett fält med flera aktörer gör att risken för köttkris är mindre i Finland, säger Roland Snellman.
FOTO: PRESSBILD ■ Ett fält med flera aktörer gör att risken för köttkris är mindre i Finland, säger Roland Snellman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland