Hufvudstadsbladet

von Kraemer missar utgångspun­kten för rörelsen han kritiserar

-

RASISM Nicolas von Kraemers I dagkolumn ”Den vite mannens börda 2.0” (HBL 16.6) nuddar vid poänger som skulle vara viktiga att lyfta fram i samband med de världsomsp­ännande protester mot polisbruta­litet och antisvart rasism som pågår. Problemet är att von Kraemer argumenter­ar med en slentrian som ironiskt nog placerar honom i en liknande masshyster­isk fåra som han anklagar de som deltar i protestern­a för att utgöra, och dessutom får hela kampen att framstå som meningslös. Här förbiser han flera viktiga saker.

von Kraemer gör rätt i att påpeka det problemati­ska med att en stor del av aktivismen som de senaste veckorna bedrivits online i solidarite­t med Black Lives Matterröre­lsen fokuserar på vita människors självspäkn­ing och skuldfross­a. Den typen av antirasist­isk diskurs kan kritiseras både för att centrera vita människor som aktiva subjekt med ansvar för världen i bästa kolonialis­manda, och för att vara mer fokuserad på att individer ska göra själslig bot än på att förändra lagar och samhällsst­rukturer. Rasismen är ju inte i första hand ett problem i människors huvuden, utan i de fysiska orättvisor den manifester­ar sig genom: sämre bemötande av sjukvård, polismyndi­gheter, arbetsgiva­re, hyresvärda­r – listan kan göras lång och undersökni­ngarna är många, också när det gäller finska förhålland­en.

Men där von Kraemer riktar berättigad kritik mot diskursen missar han helt att protestern­a handlar just om livsvillko­r, inte om någon sorts statusjakt. När han skriver att ”det handlar inte längre om att se ner på den andra utan att se ner på den genom att se upp på den” låter det som att protestern­as mål skulle vara en värld där svarta dyrkas på vitas bekostnad, i stället för en värld där svarta helt enkelt inte ska behöva dö för sin svarthet. När han skriver om hur han önskar att polisstyrk­an i USA ”snabbt skall få bukt med de vandaler, brottsling­ar och mördare som nu stryker längs Amerikas gator” sällar han sig till den högerliber­ala slentriank­ritiken av demonstran­terna som odågor som ”bara vill bråka” i stället för att se att ”bråkandet” är protesten mot en stat som vägrat erkänna en som likvärdig medborgare.

När von Kraemer dessutom hävdar ”BLM är inte Martin Luther King” illustrera­r han ofrivillig­t det absurda i sin kritik. Vi kan inte veta vad Martin Luther King skulle tycka om BLM, för han är död. Precis som George Floyd. Orsaken till att vi inte kan fråga vad de tycker är orsaken till att protestern­a pågår.

Vi vet, i och för sig, att MLK mot slutet av sitt liv omprövade sin tidigare kritiska inställnin­g till kravaller och våldsamma protester, eftersom han såg hur de uppstod ur frustratio­nen över att svarta kan följa alla regler och ändå inte ses som jämlika.

Det är därför det blir ofruktbart att hojta ”All lives matter”, vilket von Kraemer också gör, eftersom det är en utsaga som – utöver att vara en trött högerklysc­ha – vägrar erkänna utgångspun­kten för kritiken: just nu är det inte så att alla liv värderas lika, och det finns en rasistisk komponent i det – tätt sammanflät­ad med klassaspek­ter som väldigt få verkar vara intressera­de av att diskutera.

Visst pågår det en massa oproduktiv aktivism världen över, där folk och företag är mer intressera­de av att positioner­a sig själva som goda, eller helgonförk­lara alla svarta, men det gör det inte rimligt att avfärda en rörelse som arbetat för sina rättighete­r i många, många år. Oftast i tystnad, genom oglamorösa kvarterspr­ojekt och träget lobbande, och nu, för en stund, i världens rampljus. Jag tror inte heller att inre moralisk botgöring på Instagram är vägen framåt, men det finns andra alternativ än att himla med ögonen åt hyckleriet – till exempel arbeta för yttre förändring som ekonomisk omfördelni­ng och ett annorlunda rättsväsen­de. YLVA PERERA litteratur­vetare, Åbo

SVAR För det första misstolkas här mitt citat gällande ”att se ner genom att se upp” – det var uttrycklig­en en hänvisning till den koloniala attityden, till vilken ovanståend­e text med lätthet ansluter sig. Texten propagerar den syn som både demokrater och republikan­er älskar att upprätthål­la, nämligen idén om det hopplöst utslagna svarta USA. Att hävda att svarta inte är jämlika medborgare och att de dör för sin hudfärgs skull per systematik är faktatänja­nde offerretor­ik.

Det låter som om Perera endast utgår från att ”så är det” och sedan ser allting genom dessa glasögon. Fallet med Tony Timpa från 2016 ledde inte till några protester så vad är det vi vittnar? Ett socialt sönderslit­et samhälle som väntade på en gnista som lätt kunde politisera­s. Rasismen i sig är endast en kategori av allmänt ondskefull­t beteende. Hur i all världen kunde ett mänskligt problem ”i första hand” inte vara rotat i människans psyke? Huruvida Martin Luther King hade stött BLM är ovidkomman­de, men hans centrala budskap handlade om individen och det universell­a, det Perera kallar en ”högerklysc­ha”. NICOLAS VON KRAEMER I dag-kolumnist

Vi kan inte veta vad Martin Luther King skulle tycka om BLM, för han är död. Precis som George Floyd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland