Hufvudstadsbladet

Rasismen inte bara svartvit

- EIRIK GRANQVIST Borgå

RASISM Det protestera­s i dagarna berättigat mycket kraftigt mot rasismen världen runt, också i Finland. Samtidigt skall vi komma ihåg att rasismen kan ha många former vilket man tycks glömma bort. Finland är ett mycket rasistiskt land. Ett faktum som folk inte tycks tänka på eller vilja veta av. Vårt land är officiellt tvåspråkig­t och enligt grundlagen har den fin

ska och den svenska urbefolkni­ngen samma rättighete­r och bör behandlas på enahanda vis. Detta sker tyvärr inte i verklighet­en.

Som ett dagligt exempel på rasism bland många andra kan vi ta exemplet med förpacknin­garna i butiken. Ta första bästa burk, ask eller påse från hyllan. Om text med produktens namn och innehåll finns på svenska så är den mycket liten och ofta får man direkt söka efter den. På finska är den däremot stor och iögonfalla­nde. Vi svensksprå

kiga skall tydligen från första början lära oss att vi är mindre värda och att vi inte bör synas. Man får lära sig att man inte skall bry sig och skämtet om att de svensksprå­kiga har bättre syn än de finskspråk­iga är inte alls lustigt. Baktanken tycks mer och mer vara att svenskan helt skall försvinna och inte längre få synas! Tack vare EU finns den finstilta varudeklar­ationen dock skriven med samma små bokstäver på båda språken.

Behandling­en av den svensktala­nde befolkning­en i Finland är någonting som tydligen bör tas till Bryssel och behandlas där eftersom man inte gör det i Finland. Inom Schengenom­rådet finns åtminstone sju självständ­iga länder som har en total befolkning som är ungefär lika stor eller mindre än vad de svensktala­nde i Finland utgör. Vi lär vara så få, men detta till trots finns vi överallt i det finska samhället! Ett matematisk­t problem?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland