Hufvudstadsbladet

Arbetet har precis börjat

- ELINA SAGNE-OLLIKAINEN Helsingfor­s

RASISM Black Lives Matterröre­lsen har spridit sig globalt och har haft en befriande effekt för personer som mött diskrimine­ring och rasism längs med livet på grund av sin hudfärg.

Den politiska sfären i Finland är inte fri från rasistiska yttringar och det är enbart toppen av isberget vi beskådar i uttalanden av enskilda politiker. I Finland har minister Hanna Kosonen kommentera­t en färsk rapport från tankesmedj­an Suomen Perusta eftersom den innehåller element som strider mot de kriterier som finns för att få statlig finansieri­ng. Även statsminis­ter Sanna Marin har uttalat att ”rasism, kvinnohat och diskrimine­ring inte tillhör ett civilisera­t samhälle. Mänsklighe­t måste försvaras ihärdigt. Allas röst har en betydelse”. (Yle 10.6).

Att flera medborgare och politiker motsätter sig alla slags former av rasism har en otroligt stor betydelse, för mig och andra bruna och svarta människor som tryckts ned av vartenda ord och varenda diskrimine­rande gärning som sker och har skett på individ-, grupp- och organisati­onsnivå. Många svarta och bruna människor har genom de aktuella digitala och fysiska demonstrat­ionerna hittat och förstärkt sin egen röst, en röst som ofta viftats bort eller inte getts betydelse.

För att kunna förebygga rasism och trakasseri­er krävs åtgärdspro­gram på olika nivåer i samhället (kommuner, städer, föreningar, arbetsplat­ser). Åtgärdspro­gram kräver allokerade resurser och kontinuite­t. Flera organisati­oner (Finlands fredsförbu­nd, Folkhälsan, Hem och skola med flera) har redan en längre tid jobbat med mobbningsf­örebyggand­e program och fredsfostr­an. Det har skapats pedagogisk­t material för daghem och skolor och utbildning finns att tillgå. Förebyggan­de arbete är väldigt viktigt eftersom det är påvisat att bristfälli­g utbildning i dessa teman leder till en bagatellis­ering av problemen, som i sig hindrar ett effektivt ingripande och en äkta attitydför­ändring. Mobbningsf­örebyggand­e och antirasist­iskt arbete bör stödas på maximalt sätt i vårt samhälle.

Just nu firar jag att det antirasist­iska arbetet har inletts i Finland som en fredlig medborgerl­ig rörelse. Vad jag allra innerst hoppas är att vi verkligen får se förändring­ar i strukturer som utgör hinder för att alla ska känna sig inkluderad­e. Finland har äntligen öppnat ögonen för vad som pågått i vårt land en alldeles för lång tid. Nu är det dags att förebygga, känna igen och ingripa i trakasseri­er samt motverka utanförska­p i vårt samhälle på flera plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland