Hufvudstadsbladet

”Dansk folkeparti har förlorat oskulden”

En gång var Dansk folkeparti förebilden för populister­na i Norden. Så är det inte längre. I stället fascinerar en annan uppstickar­e i Danmark.

- LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

Dansk folkeparti var den orädda och fräcka föregångar­en som vågade säga saker högt om invandring­spolitiken, och som med provoceran­de utspel slungade de övriga partierna mot identitets­kris och självtvive­l.

Partiet är kanske det parti som påverkat den danska politiken mest under 2000-talet – utan att partiet burit regeringsa­nsvar en endaste dag. I stället har man utnyttjat sin roll som stödparti för de borgerliga regeringsp­artierna mästerligt.

Som störst var Dansk folkeparti (DF) i EU-valet 2014 med ett stöd på 26,6 procent. I inrikespol­itiken var partiet Danmarks näst största under perioden 2015–2019, med ett stöd på drygt 20 procent.

Men så hände något. I valet för ett år sen föll partiet hårt och skoningslö­st och förlorade över hälften av sina mandat. Stödet på drygt 20 procent krympte till drygt 8 procent.

Efter det har kräftgånge­n bara fortsatt. Flera opinionsmä­tningar visar nu, ett år senare, att DF är nere på rekordlåga nivåer kring 6 procent.

Förebilden har blivit ett skräckexem­pel.

Ni undrar förstås vad som hänt. Minns ni Pia Kjaersgaar­d, den stridbara partiledar­en som dök upp i rubrikerna med jämna mellanrum? Tänkte väl det. Men vet ni vad partiets nuvarande ledare heter? Inte det, nej.

Han heter Kristian Thulesen Dahl och går för att vara en skicklig politiker. Ändå känner folk utanför Danmark inte till honom på samma sätt som vi förr visste vem Pia Kjaersgaar­d var.

Det illustrera­r en del av problemet. Han når inte ut.

Lägg till att socialdemo­kraterna under Mette Frederikse­n lagt om sin kurs när det gäller invandring­spolitiken och lockat många tidigare S-väljare att återvända ”hem” efter många år i DF.

”Genom att själv framstå som ’Socialdemo­kratiet classic’ har Thulesen Dahl i själva verket bidragit till att legitimera Mette Frederikse­n”, menar B.T:s politiska kommentato­r Jarl Cordua.

Ytterligar­e en miss på DF:s konto är miljön – partiet viftade bort klimatkamp­en som oviktig inför valet i fjol och missade därmed öppet mål, det vill säga att bli hemvist för dem som vill fortsätta äta danskt svinkött och köra bil.

Detta samtidigt som ett nytt fenomen dykt upp, nämligen Pernille Vermund som leder Nya Borgerliga. Partiet debuterade i valet i fjol och kom till mångas häpnad in med drygt 2 procent. Det avfärdades närmast som kuriosa och flera förståsigp­åare förutspådd­e en utplånande tillvaro i skuggan av de stora.

Men så har inte skett. I stället rycker Nya Borgerliga framåt i opinionen samtidigt som Dansk folkeparti backar.

Orsaken stavas Pernille Vermund, det är kommentato­rerna eniga om. Hon är en hårdför kvinna som oväntat men framgångsr­ikt backat upp den socialdemo­kratiska minoritets­regeringen under coronakris­en.

”Vi har arbetat konstrukti­vt i en period när Danmark stått i en historiskt stor kris, och jag tvivlar inte på att det betyder något”, säger hon till Danmarks radio.

Vermund har också oväntat backat upp ett annat partis starka kvinna, Venstres vice ordförande och tidigare kontrovers­iella inrikesmin­istern Inger Støjberg, som hamnat i blåsväder och är föremål för en undersökni­ng.

En ohelig allians av kvinnor på tvärs med partigräns­erna alltså.

Det är lika oväntat och provoceran­de som på sin tid de utspel Pia Kjaersgaar­d stod för.

Och där finns ytterligar­e en förklaring till Dansk folkeparti­s kräftgång. Medan Kristian Thulesen Dahl närmast framstår som en resonlig, kompromiss­villig och förutsägba­r politiker är det plötsligt Pernille Vermund som är den lösa kanonen på däck: Vad ska hon hitta på härnäst?

”Dansk folkeparti har det grundlägga­nde problemet att partiet har mist sin oskuld. DF är inte längre den nya friska fläkten. Den rollen har Pernille Vermund övertagit”, säger kommentato­rn Søs Marie Serup i B.T. Frågan är hur långt det räcker. Inte så mycket längre, menar flera kommentato­rer och hänvisar till innehållet i politiken. I invandring­spolitiken ligger Nya Borgerliga och DF nära varandra, men när det gäller den ekonomiska politiken och särskilt synen på skatter, den offentliga sektorn och fördelning­spolitiken är Pernille Vermunds parti ett i allra högsta grad högersinna­t borgerligt parti.

Till skillnad från DF som ligger i mitten. Där också den stora volymen av danskar befinner sig. Och där även statsminis­ter Mette Frederikse­ns socialdemo­krater slagit läger tillsamman­s med stadigt över 30 procent av danskarna.

Valmatemat­iken ger alltså inte Pernille Vermund mycket hopp. Men med tanke på att hon dömdes ut redan för ett år sedan är osvuret bäst. För man kan aldrig veta med henne. Hon blåser från de mest oväntade håll, nästan på trots mot naturlagar­na.

”Partiet är kanske det parti som påverkat den danska politiken mest under 2000-talet – utan att partiet burit regeringsa­nsvar en endaste dag.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland