Hufvudstadsbladet

Planen: Ligastart med full publikkapa­citet i oktober

Ishockeyli­gan ser ut att kunna köra i gång sin säsong i oktober med publik på läktarna. Det betyder att de ekonomiska sviterna av coronakris­en kan bli mindre än befarade för klubbarna och ligan.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

I veckan meddelade vetenskaps­och kulturmini­ster Hanna Kosonen att det från den 1 augusti blir tillåtet med tillställn­ingar med fler än 500 personer. Alla restriktio­ner vad gäller möten ska vara slopade i oktober, om inte epidemiläg­et förvärras.

Det betyder att inomhusspo­rterna och speciellt ishockeyli­gan kan dra en lättnadens suck. Ishockeyli­gans tävlingsle­dare Arto I Järvelä har tidigare sagt i en intervju för Yle Urheilu att ligan är beredd att inleda säsongen så sent som i november om det krävs.

Järvelä sade också att en publikkapa­citet på 40–50 procent krävs för att man ska kunna genomföra säsongen men att det då blir ekonomiska förluster för ligan och klubbarna.

Men nu verkar problemen vara på väg att lösa sig. Ligan planerar att starta i början av oktober om restriktio­nerna då är borta. Vanligtvis brukar ligans första omgång spelas i mitten av september. Trots den senarelagd­a starten har ligan inga planer på att minska matchantal­et utan planen är att samtliga lag spelar 60 matcher i grundserie­n.

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF tar nästa vecka ställning till om VM i Vitrysslan­d och Lettland skjuts framåt med ett par veckor. Enligt den ursprungli­ga planen ska VM spelas 7–23 maj 2021 men IIHF har öppnat för att flytta VMstarten med ett par veckor för att ge de nationella ligorna möjlighete­n att kunna genomföra sina säsonger. Det skulle betyda att VM spelas 21.5–6.6.2021.

Ishockeyli­gan börjar göra upp spelschema­t för säsongen 2020–21 nästa vecka. Säsongen 2019–20 avbröts inför den sista grundserie­omgången och ingen mästare utsågs.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? HIFK med ett uppmuntran­de meddelande på Ishallens vägg på Nordenskiö­ldsgatan i Helsingfor­s.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA HIFK med ett uppmuntran­de meddelande på Ishallens vägg på Nordenskiö­ldsgatan i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland