Hufvudstadsbladet

Ingen sommarstil­tje

-

Helsingfor­sbörsen avslutade den förkortade börsveckan med en tydlig uppgång. Veckan var inte fullt så nyhetsfatt­ig som dagarna innan midsommar tenderar att vara, med åtminstone två större affärer med inverkan på börskurser­na.

Telia sålde sitt resterande innehav i Turkcell. Priset på cirka 500 miljoner euro var ungefär 50 procent av Turkcellak­tiernas marknadsvä­rde, och avyttringe­n ger dessutom negativa valutaeffe­kter på 17 miljarder (!) kronor. När vi summerar avkastning­en på Telias investerin­g i Turkcell har den resulterat i en positiv avkastning på cirka 5 procent per år sedan 2002. Inte katastrofa­lt, men inte heller fantastisk­t. Marknaden var lättad över att bolaget äntligen lyckats ta sig ur Turkiet, och aktiekurse­n steg med 7 procent under veckan.

Valmet meddelade på onsdagen att bolaget förvärvat Solidiums innehav i Neles. I transaktio­nen värderas Neles till cirka 1,2 miljarder euro, vilket är i linje med vad analytiker­na räknat med. Affären fick trots det en hel del befogad kritik från kapitalmar­knaden. Dels är det svårt att se en tydlig affärslogi­k i förvärvet för Valmet, dels är det svårt att frigöra sig från misstanken att Solidium – som är huvudägare i båda verksamhet­erna – utnyttjar sin position för att frigöra kapital samtidigt som man behåller kontrollen över Neles. Valmetakti­en steg svagt under veckan (justerat för dividend) men föll nära 6 procent på onsdagen.

Helsingfor­sbörsen har nu stigit med mer än 40 procent sedan bottennote­ringarna i mars, och frågan är förstås om uppgången kan fortsätta under sommaren? Jag ser åtminstone fyra villkor som måste uppfyllas för att det ska kunna ske:

Viruspande­min måste visa tydliga tecken på att avta och återöppnin­gen av ekonomiern­a fortgå. Utan att vara virolog tycker jag att det ser lovande ut i nuläget, trots att det säkert kommer mindre bakslag de närmaste månaderna.

Makrodata måste visa fortsatta förbättrin­gar månad för månad. Riktningen är viktigare än styrkan. Under de senaste veckorna har de flesta datapunkte­r varit bättre än väntat, så även här verkar tendensen vara stödjande för marknadern­a.

Kvartalsra­pporterna kommer att vara svaga i förhålland­e till föregående år, men de måste infria (och kanske överträffa) analytiker­nas prognoser. I samtal med bolagen noterar jag en gradvis förstärkni­ng av efterfråga­n under andra kvartalet – dock från mycket låga nivåer.

Utsikterna för tredje kvartalet måste vara någorlunda positiva – här tror jag inte att vi inte kommer att få speciellt mycket vägledning från företagsra­pporterna. Men i bästa fall kan bolagen skicka ett mer allmänt hållet budskap om fortsatta återhämtni­ngar under juli som gör att förhoppnin­garna om en starkare konjunktur lever vidare.

Det finns förstås många fler faktorer som kan spela in – Twitter-inlägg av president Trump har ju hittills en förmåga att kullkasta alla scenarion för kapitalmar­knaderna – och det saknas inte på något sätt risker inför sommarens börshandel. Någon sommarstil­tje verkar det åtminstone inte bli det här året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland