Hufvudstadsbladet

Madeleine McCann – tragedin som ingen glömmer

Den blonda treåringen försvann spårlöst under en semester i Portugal. Tretton år senare har varken tabloidern­a eller britterna kunnat släppa fallet. Nu kan mysteriet få en lösning.

- nyheter@ksfmedia.fi CHARLOTTA BUXTON

Efter tretton tunga år när det brittiska paret Gerry och Kate McCann ett litet hopp om att få veta vad som hände deras då treåriga dotter Madeleine. Dottern som medierna förvandlad­e till världskänd­is och det uppstod en masshyster­i kring.

Nu lyfts en tysk fängslad 43-årig man fram som misstänkt – och Madeleine är åter i rampljuset.

Det skulle ha varit en avkoppland­e vårsemeste­r. De fyra paren samlas i den lilla staden Praia da Luz på den portugisis­ka sydkusten. De flesta av dem är läkare och de känner varandra från jobbet på sjukhuset i Leicester i norra England.

Gerry och Kate McCann och deras tre barn hyr en semesterbo­stad på bottenvåni­ngen i ett av de kritvita lägenhetsk­omplexen på Rua Dr Agostinho da Silva som ligger ett par kvarter från staden. Deras vänner bor i bostäderna bredvid.

Det är torsdag. Det har gått fem dagar sedan familjen kom till Portugal och det är den näst sista dagen innan det är dags att åka hem. Klockan sju på kvällen lägger Kate McCann parets tre barn i sovrummet som ligger närmast ytterdörre­n. Lite på en timme senare går hon och hennes man till tapasresta­urangen i lägenhetsk­omplexet. Paret har stängt, men inte låst, skjutdörre­n i vardagsrum­met.

Det är omkring 55 meter mellan bostaden och restaurang­en. Från bordet kan man se lägenheten­s tak, men inte dörrarna.

Vännerna träffas för att äta middag. De kommer senare att få smeknamnet ”tapas seven” av de brittiska medierna. Varje halvtimme lämnar någon bordet för att se till barnen. Gerry McCann går till lägenheten kring nio och märker att dörren till barnens sovrum är vidöppen, trots att han minns att den tidigare varit halvstängd. Han stänger dörren och går tillbaka till restaurang­en.

En halvtimme senare lämnar Matthew Oldfield bordet för att kolla att hans barn sover. Han erbjuder sig samtidigt att gå till paret McCanns bostad. Dörren till barnens sovrum är öppen igen. Han tycker att allt verkar okej och lämnar bostaden utan att gå in i sovrummet.

Klockan tio går Kate McCann till lägenheten. Hon går in i sovrummet. På sängen där hennes treåriga dotter Madeleine sovit ligger ett gosedjur och en rosa filt, men dottern är borta.

Det blir början på ett fall som knappt försvunnit från de brittiska löpsedlarn­a under de tretton år som gått sedan Madeleine McCann försvann. Förvecklin­garna har varit många.

Redan kort efter försvinnan­det når mediehyste­rin historiska höjder. Under de första tio dagarna represente­ras familjen och hotellkomp­lexet av den kontrovers­iella PR-firman Bell Pottinger. Sedan skickar den brittiska regeringen in pressansva­riga som ska ta hand om situatione­n.

Madeleine McCanns ansikte blickar ut från de brittiska löpsedlarn­a nästan varje dag i sex månader. Hennes bild räcker för att tidningarn­a ska sälja tiotusenta­ls fler exemplar.

Paret McCann, som under en kort tid själva är huvudmisst­änkta, väljer att ställa sig mitt i rampljuset. De hoppas att det ska hjälpa dem att hitta Madeleine.

”Mysterium som fascinerar”

– Det här det värsta som kan hända en förälder. Det är också ett mysterium utan en lösning och det fascinerar, säger Jonathan Jewell, lektor på universite­t i Cardiff. Han har studerat mediebevak­ningen av fallet.

Läsarna kan själv känna sig som detektiver, tillägger han. Men det finns också andra aspekter som gjort att britterna inte kunnat släppa Madeleine McCanns försvinnan­de.

– Hon försvann utomlands, så vi behöver inte själv känna någon skuld. I stället kan vi känna oss överlägsna och framställa portugiser­na som klåpare.

Att paret McCann är vita och fotogenisk­a

Hon försvann utomlands, så vi (britter) behöver inte själv känna någon skuld. I stället kan vi känna oss överlägsna och framställa portugiser­na som klåpare. Jonathan jewell Lektor på universite­tet i Cardiff

läkare har också spelat en roll.

– Många barn försvinner varje dag i Storbritan­nien. De flesta fall får knappt någon uppmärksam­het alls.

Madeleine McCann förvandlad­es också till “Maddy”. Hon blev en kändis och berättelse­n om henne gav britterna en möjlighet att släppa ut sina känslor.

– Det är som masshyster­in då prinsessan Diana dog. Vi får en möjlighet att flytta över våra känslor på det som hänt dem.

Mitt i stormen står Kate och Gerry McCann. Paret fortsätter välja att se till att dotterns försvinnan­de får uppmärksam­het. Men det är en strategi som också har många baksidor. De har fått hård kritik för att de lämnade sina barn ensamma i bostaden natten då Madeleine försvann. Under de senaste åren har många kolumniste­r undrat hur det skulle ha gått för paret om de var svarta eller hörde till arbetarkla­ssen.

Kate McCann får särskilt hård kritik. Hon är för kylig, för smal, för välklädd och hon gråter inte. Paret mobbas flitigt på sociala medier. Tabloidern­a hittar på lögner och tidningen Daily Star anklagar dem till och med för att ha sålt sin dotter för att få pengar.

”Vi ses senare”

Kevin Gosden vet hur tungt det kan vara att hamna i rampljuset efter en

tragedi. Samma år som Madeleine McCann försvann lämnade hans fjortonåri­ga son Andrew hemmet i grevskapet Yorkshire. Han tog ett tåg till London och försvann spårlöst.

– Jag såg honom i hallen på morgonen. Han hade på sig sin skolunifor­m och sade ”vi ses senare”.

Under de senaste tretton åren har Gosden figurerat i de flesta brittiska medier.

– Den där första tiden vill man bara få ut budskapet om att han är försvunnen. Tänk om någon sett honom.

Två år efter att Andrew försvann bestämde sig Gosdens fru för att hon inte ville göra intervjuer längre. Hon kunde inte sluta gråta då hon pratade om Andrew. Kevin Gosden berättar att han själv lider av depression och posttrauma­tisk stress.

– Jag har suttit i TV-studior och känt mig väldigt nere. Det var tungt att upprepa samma berättelse hela tiden och undra om det spelade någon roll.

Han tillägger att medierna behandlat honom och familjen väl, men han undrar fortfarand­e om uppmärksam­heten hjälpt.

– Under de senaste tretton åren har jag intervjuat­s av varje radiooch tv-kanal i Storbritan­nien. Inget har lett till ett tips som kunnat leda oss till Andrew.

De som hjälpt familjen mest är den brittiska välgörenhe­tsorganisa­tionen Missing People, tillägger han. De har stöttat dem och spridit budskapet om försvinnan­det, bland annat genom en stor reklamkamp­anj.

– Det är svårt att få det genomslag som behövs om inte nyheten syns överallt och upprepas hela tiden. Det har paret McCann lyckats göra.

Många spår

I juli 2008 slutar den portugisis­ka polisen undersöka Madeleine McCanns försvinnan­de och lägger ner fallet. Kate och Gerry McCann anställer flera privatdete­ktiver genom fonden de grundat. Rapporter om att Madeleine setts på olika platser runt världen strömmar in. Tabloidern­a skriver om alla spår.

I maj 2011 lanserar den dåvarande brittiska inrikesmin­istern Theresa May operation Grange. Nu ska den brittiska polisen ta reda på vad som hänt Madeleine McCann. I fjol hade utredninge­n kostat skattebeta­larna närmare 13 miljoner euro.

Den brittiska utredninge­n lutar mot en teori – att Madeleine kidnappade­s av en främling. Och att kidnappnin­gen var planerad.

I juni 2020 kommer ett genombrott. Coronakris­en skakar fortfarand­e Storbritan­nien. Black Lives Matters demonstrat­ioner och rasistiska motprotest­er stänger ner centrala London. Regeringen meddelar att landet inte tänker be om att förlänga utträdet ur EU och riskerar en kraschland­ning i december. Men ännu en gång pryder Madeleine McCann de brittiska tabloidern­as löpsedlar.

Det är åklagarmyn­digheten i Tyskland som kommer med lösningen. De börjar utreda om förövaren är en 43-årig tysk man som redan sitter i fängelse i staden Braunschwe­ig. Mannen bodde i en husbil i närheten av Praia da Luz då Madeleine McCann försvann. Han fängslades i juni för att ha våldtagit en 72 år gammal kvinna i Portugal. Mannen misstänks också för andra övergrepp.

De tyska åklagarna har skrivit till Gerry och Kate McCann. De är övertygade om att Madeleine är död och att hon mördades av den 43-åriga tysken efter att han kidnappat henne. Åklagaren Hans Christian Wolters säger i ett uttalande att han har konkreta bevis, men att han ännu inte kan avslöja detaljer.

En talesman för paret McCann säger att de kommer att fortsätta hoppas att deras dotter är vid liv, ända tills de fått obestridli­ga bevis för motsatsen.

 ??  ?? Foto: leHtiKUVa / aFP
Foto: leHtiKUVa / aFP
 ?? FOTO: VASCO ?? Den brittiska flickan är spårlöst borta sedan en familjesem­ester i Portugal 2007. Hon var då bara tre år gammal. Det mycket uppmärksam­made fallet har engagerat många världen över.
FOTO: VASCO Den brittiska flickan är spårlöst borta sedan en familjesem­ester i Portugal 2007. Hon var då bara tre år gammal. Det mycket uppmärksam­made fallet har engagerat många världen över.
 ?? FOTO: FRANCISCO LEONG/LEHTIKUVA/AFP ?? Paret McCann har vägrat ge upp kampen om att hitta sin dotter.
FOTO: FRANCISCO LEONG/LEHTIKUVA/AFP Paret McCann har vägrat ge upp kampen om att hitta sin dotter.
 ?? FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA-AFP
CELIO/LEHTIKUVA-AFP ?? Den misstänkta 43-åriga tyska mannen bodde i en husbil i närheten av Praia da Luz då Madeleine McCann försvann.
FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA-AFP CELIO/LEHTIKUVA-AFP Den misstänkta 43-åriga tyska mannen bodde i en husbil i närheten av Praia da Luz då Madeleine McCann försvann.
 ?? FOTO: CARLOS COSTA/ LEHTIKUVA/AFP-ARKIV ?? Vid den här hotellanlä­ggningen i Luz i Portugal försvann Madeleine McCann 2007.
FOTO: CARLOS COSTA/ LEHTIKUVA/AFP-ARKIV Vid den här hotellanlä­ggningen i Luz i Portugal försvann Madeleine McCann 2007.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland